Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 55 van 82 - 816 Resultaten

Dakloze huiszwam  detail vruchtlichaam

Bij het woord huiszwam wordt vaak alarmerend gereageerd. Er wordt direct gedacht aan problemen met zwammen en vocht in huis. De Echte huiszwam komt voor in slecht onderhouden gebouwen en kan voor aanzienlijke schade zorgen op..


Lees verder 21 januari 2014   10 jaar oud
Geastrum saccatum. Viltige aardster

In het Noord-Hollands duinreservaat zijn de zeer zeldzame Viltige aardster en Grote vlierslippige aardster gevonden. Ze zijn beide landelijk maar van enkele groeiplaatsen bekend. De laatste tijd zijn op deze plek veel..


Lees verder 15 januari 2014   10 jaar oud
Gewoon fluweelpootje

Zonder meer mag gezegd worden dat de belangrijkste nieuwe inzichten die we de voorbije decennia over paddenstoelen opdeden enkel tot stand gekomen zijn dankzij moleculair onderzoek. Moleculaire technieken leidden ons naar het..


Lees verder 15 januari 2014   10 jaar oud
Granaatbloemwasplaat

Van een internationale lijst van bedreigde paddenstoelen komen tien soorten in Nederland voor. Deze zeldzame soorten kunnen beschouwd worden als de ambassadeurs van de terreinen waarin zij gevonden worden...


Lees verder 25 december 2013   11 jaar oud
Toverchampignon

In een oude spoorwegberm in Wilrijk/Mortsel werd begin november een opmerkelijke champignon gevonden. Deze steenharde, forse paddenstoelen braken uit de grond en hadden nog heel wat aarde op hun hoed. Al gauw werd duidelijk dat..


Lees verder 13 december 2013   11 jaar oud
Compendium voor de leefomgeving2011

Zowel nationaal als internationaal spelen paddenstoelen geen enkele rol in natuurbeleid. Zo worden zij in de teksten over de Natura-2000 gebieden nauwelijks genoemd, in tegenstelling tot vooral planten en vogels. Zijn zij het kind..


Lees verder 11 december 2013   11 jaar oud
Nieuwe soort Koraalzwam in Nederland, Ramaria roellinii

Tijdens een excursie met acht duinexperts vond Staatsbosbeheervrijwilliger en freelance fotograaf Theo Westra een bijzondere koraalzwam in het duingebied tussen Wassenaar en Katwijk. Dit gebied kenmerkt zich door zeer lage..


Lees verder 9 december 2013   11 jaar oud
Roodbruine moerasgordijnzwam EENMALIG GEBRUIK

Recent werden in Vlaanderen vijf nieuwe soorten gordijnzwammen ontdekt. Misschien dacht u bij de naam ‘gordijnzwam’ aan een schimmel op een vies gordijn, maar in werkelijkheid gaat het om een groep plaatjeszwammen met roestbruine..


Lees verder 27 november 2013   11 jaar oud
Geel nestzwammetje

Er zijn uiteenlopende manieren bekend waarmee paddenstoelen hun sporen afschieten. Nestzwammetjes schieten hun sporen in pakketjes, de zogenaamde eitjes, af en zo blijkt nu, met een uiteenlopend resultaat. Het Mestnestzwammetje..


Lees verder 27 november 2013   11 jaar oud
Gesluierde dame

Sommige mycologen mopperen misschien dat het niet zo'n bijzonder paddenstoelenjaar is. Maar het is in ieder geval een lang paddenstoelenseizoen geweest. En dat leverde deze herfst weer leuke vondsten op...


Lees verder 13 november 2013   11 jaar oud

Archief