Nieuwe paddenstoelensoort ontdekt in duinen bij Wassenaar
Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]
Tijdens een excursie met acht duinexperts vond Staatsbosbeheervrijwilliger en freelance fotograaf Theo Westra een bijzondere koraalzwam in het duingebied tussen Wassenaar en Katwijk. Dit gebied kenmerkt zich door zeer lage plantgroei en vele soorten mossen, korstmossen en paddenstoelen. Kenners noemen dit ‘grijze duinen’. Maar op 23 november kwam er plots kleur in. Toen trof Theo Westra hier de eerste groeiplaats in Nederland aan van een prachtige koraalzwam! Zo zeldzaam dat een Nederlandse naam zelfs nog ontbreekt. We moeten het voorlopig doen met de wetenschappelijke naam: Ramaria roellinii.
In Berkheide, het gebied tussen Wassenaar en Katwijk, komen veel zeldzame paddenstoelensoorten voor. Reden voor Theo Westra om hier vele
uren door te brengen. Gewapend met camera en loep trekt hij het duin in om bijzondere soorten vast te leggen. Toen deze koraalzwam voor de lens kwam was hem duidelijk: hier moesten experts eens goed naar kijken. Onder begeleiding van een boswachter van Staatsbosbeheer werd de volgende dag een monster genomen, dat voor microscopisch onderzoek is opgestuurd naar de Nederlandse Mycologische Vereniging, specialisten op het gebied van paddenstoelen. Sneller dan verwacht kwam het bericht: de koraalzwam is Ramaria roellinii, een soort die in Nederland niet eerder is ontdekt. Gelijktijdig met de vondst in Berkheide is de koraalzwam waarschijnlijk ook op Ameland gevonden.
Zoals alle koraalzwammen lijkt Ramaria roellinii op koraal. Met enige fantasie zie je Nemo, het beroemde visje van Disney, beschutting zoeken tussen de vertakkingen. Met hun opvallende kleur springen koraalzwammen flink in het oog in de ‘grijze duinen’. Ramaria roellinii is overigens niet eetbaar. Duinen komen op Europese schaal niet zo veel voor. In de kalkrijke duinen in Zuid-Holland vind je heel bijzondere soorten dieren, planten, mossen en dus ook paddenstoelen, zeker op plekken waar het gras kortgegraasd wordt door konijnen. Sommige van die soorten worden in Nederland maar op een paar plekken gevonden, zoals liggend bergvlas, bleek schildzaad en buizerdmos. Staatsbosbeheer beheert dit gebied dan ook zeer zorgvuldig. De vondst van Ramaria roellinii bevestigt wederom het belang van Berkheide. Een bijzondere natuurplek waar we, zeker als het aan Theo Westra ligt, in de toekomst vast meer van gaan horen.
Bron: Staatsbosbeheer
Foto: Theo Westra