Scholeksters

Stijgende zeespiegel gevaarlijk voor kustvogels

James Cook University Australia, Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)
30-JUL-2024 - Scholeksters zullen op drie Waddeneilanden met 56 tot 79 procent afnemen de komende honderd jaar. Dit blijkt uit resultaten van de James Cook University in Australië die voortvloeien uit eerder onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).

“De helft van deze afname zal in de komende vijftig jaar plaatsvinden. Dit is nu al aan de gang door de stijgende zeespiegel. De rest zal in de vijftig jaar erna afnemen”, zegt hoofdonderzoeker Martijn van de Pol van de James Cook University, voorheen werkzaam bij het NIOO. Zelfs in een scenario met lage broeikasgasemissies, waarbij de opwarming van de aarde beperkt blijft tot minder dan twee graden, zullen de onderzochte populaties van scholeksters naar verwachting met meer dan de helft afnemen. Dat komt doordat de plekken waar de scholeksters nestelen nu al overstromen door de zeespiegelstijging. 

Nestgedrag bij klimaatextremen

Van de Pol: "Scholeksters nestelen meestal op de lagere delen van de kwelder: dat zijn begroeide stukken land die direct aan zee grenzen. Vroeger kwamen deze nesten zelden onder water te staan, maar nu gebeurt dat regelmatig. Daardoor spoelen de nesten weg en komen er steeds minder jongen. Het gevolg is dat de populatie afneemt."

Eerder onderzoek van het NIOO richtte zich op ecologische effecten zoals deze van klimaatextremen. Twintig jaar lang werden de nesten van scholeksters op Schiermonnikoog in de gaten gehouden om aan te tonen dat deze vogels hun gedrag niet aanpassen aan de stijgende zeespiegel. De nesten liggen nog op dezelfde hoogte als voorheen, terwijl er nu meer kans op overstroming is. Neem een kijkje achter de schermen van hoe dit onderzoek in zijn werk ging met de scholekstervlogs van Martijn van der Sluijs.

Meer informatie

Tekst: Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)
Foto: Henk-Jan van der Kolk, NIOO-KNAW (leadfoto: scholeksters)