Zandzegge

Natuurjournaal 23 juni 2024

Nature Today
23-JUN-2024 - Zondag Zeedag: Stippellijntjes op het zand en fossielen zoeken langs de kust.

Op het eerste gezicht zie je aan zandzegge weinig speciaals. Een heel gewoon plantje dat in de duinen groeit. Maar toch is er iets bijzonders mee aan de hand. En dat gebeurt vooral onder de grond. De wortels van zandzegge groeien daar in lange lijnen. Ze vormen op regelmatige afstand van elkaar een ‘knoop’. Het bijzondere is dat er pas na drie knopen weer een plant groeit. Het is een zeer regelmatig patroon: knoop, knoop, knoop, plantje, knoop, knoop, knoop, plantje... Boven de grond groeit de zandzegge dus heel symmetrisch op een rijtje. Net een stippellijntje door het zand. Zandzegge is talrijk langs onze kust, als je hem eenmaal hebt gezien zal dit symmetrische plantje je altijd opvallen. 

Niet alleen strandgapers uit onze tijd, ook fossielen komen wel eens uit het zand tevoorschijn

Het is niet zo dat strandgapers de hele tijd zitten te gapen. Ze danken hun naam aan het feit dat hun schelpen net niet helemaal sluiten, er ‘gaapt’ dus altijd nog een kleine opening. De strandgaper heeft een grote, geelwitte schelp die vijftien centimeter lang kan worden. Ze leven overal in het waddengebied en rond de Zeeuwse eilanden. In het waddengebied is het zelfs de grootste schelpensoort die daar voorkomt. Strandgapers leven in modderige bodems. Ze kunnen zich behoorlijk diep in de bodem ingraven, tot wel veertig centimeter. Daar zitten ze lekker veilig, er is geen roofdier dat ze op die diepte kan bereiken. Op het strand tref je niet alleen gapers aan uit onze tijd aan, maar ook fossielen komen wel eens uit het zand tevoorschijn. Ben je op het strand in België? Dan kan je ook nog op een andere manier genieten van de strandgaper, er is namelijk ook een biertje naar hem vernoemd!

Dit natuurjournaal is onderdeel van de reeks Zondag Zeedag. De hele zomer staan de natuurjournaals iedere zondag in het teken van de zee. Je leest welke planten en dieren je tegenkomt in het water, op het strand en in de duinen.

Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Foto's: Marijke Verhagen, Saxifraga; P. Hovenkamp, Waarneming.nl