Clio Recurva

Stem op de golvende zeevlinder

Naturalis Biodiversity Center
13-MRT-2024 - Zeebioloog Katja Peijnenburg heeft de golvende zeevlinder, een bijzondere soort planktonslak, genomineerd als weekdier van het jaar. Een verkiezing van het LOEWE Centre for Translational Biodiversity Genomics en het Senckenberg Instituut in Frankfurt, in samenwerking met Unitas Malacologica, een wereldwijde vereniging die zich inzet voor de studie naar weekdieren. 

Het doel van de verkiezing is om de grootse diversiteit onder weekdieren te vieren en de fascinatie voor weekdieren te vergroten. Van de winnaar wordt daarom ook de volledige DNA-code opgehaald, wat vervolgens toegepast kan worden in toekomstig onderzoek. Clio recurva

Clio recurva, de golvende zeevlinder

Clio recurva is één van de grootste gevleugelde slakken, hij kan namelijk drie centimeter lang worden. De slak komt voor in het noorden van de Atlantische en Grote Oceaan. C. recurva komt mogelijk meer voor dan we verwachten op basis van waarnemingen, omdat deze soort de standaard planktonnetten kan vermijden. Hij leeft namelijk driehonderd meter diep. 

DNA-onderzoek

Meer kennis over het gehele DNA kan veel bijdragen aan toekomstig onderzoek. Deze soort is vrij gevoelig voor de verandering in het klimaat. Omdat C. recurva een dun slakkenhuis heeft, zijn deze slakken vooral gevoelig voor oceaanverzuring. Deze slakkensoort kan om die reden gebruikt worden voor onderzoek naar de impact van deze veranderingen op het ecosysteem. Meer kennis over zijn genoom kan ook meer inzicht geven over de wendbaarheid van C. recurva met betrekking tot de snelle veranderingen in het zeeklimaat. 

Katja Peijnenburg met een 3D-model van het slakkenhuis van Clio recurva

Daarnaast is het slakkenhuis van C. recurva uniek. Het slakkenhuis is erg dun, maar nog steeds sterk en flexibel. Dit is mogelijk omdat het slakkenhuis bestaat uit complexe spiraalvormige structuren. Het genoom kan meer inzicht geven over hoe C. recurva zijn slakkenhuis creëert. Deze kennis kan ook door ons gebruikt worden in het ontwerpen van nieuwe materialen.

Stemmen

Stem nu op de golvende zeevlinder! Stemmen kan tot en met 14 april 23:59 uur via de website van het Senckenberg Instituut. 

Tekst: Oumaima Zemouri, Naturalis Biodiversity Center
Beeld: Karen Osborn; Steven Kovacs; Naturalis Biodiversity Center