Geen groen licht voor diepzeemijnbouw
WWF Nederland“De natuur in de diepzee lijkt misschien ver weg en onzichtbaar, maar speelt een belangrijke rol. Oceanen zijn van levensbelang, ook voor het tegengaan van de klimaatcrisis. We mogen onze oceanen niet verder beschadigen voor economische belangen, als de langetermijngevolgen van dit soort nieuwe activiteiten niet te overzien zijn”, aldus WWF-ambassadeur André Kuipers.
Na drie weken van intensieve onderhandelingen over diepzeemijnbouw tijdens de bijeenkomsten van de International Seabed Authority (ISA) in Jamaica is er geen groen licht gegeven voor diepzeemijnbouw en zijn er geen regels aangenomen. De 168 lidstaten tellende ISA-vergadering eindigde na heftige onderhandelingen over een voorstel over oceaanbescherming en over de vraag of diepzeemijnbouw moet doorgaan. Het voorstel van Chili, Vanuatu, Palau, Frankrijk en Costa Rica werd de hele vergaderweek geblokkeerd door een handvol staten. In het laatste uur van de vergadering zorgden de voorvechters er echter voor dat de bescherming van oceanen op de volgende vergadering medio 2024 aan de orde zal komen.
Een belangrijke stap voorwaarts
"We hebben bij de ISA intense discussies gezien tussen degenen die diepzeemijnbouw willen bevorderen en degenen die wijselijk kiezen voor een voorzichtiger beheer om het algemeen welzijn van de mensheid te beschermen", zegt Jessica Battle, hoofd van het No Deep Seabed Mining Initiative van WWF. "Het compromis dat hier vandaag is bereikt, opent de deur naar een echte discussie met alle lidstaten van de ISA over de bescherming van het oceaanleven en de vraag of diepzeemijnbouw überhaupt doorgang kan vinden. Dit is een belangrijke stap voorwaarts."
"In de afgelopen drie weken is wereldwijd elke dag duidelijker geworden dat meer regeringen, bedrijven, financiële instellingen, wetenschappers, maatschappelijke organisaties, inheemse volken, geloofsgroepen en gemeenschappen stelling nemen tegen diepzeemijnbouw - omdat ze inzien hoe onrechtvaardig en vernietigend dit zal zijn," vervolgt Battle.
Oproep voor een verbod of in ieder geval een voorzorgspauze
Tot nu toe hebben in totaal 21 landen zich aangesloten bij de oproep voor een verbod, voorzorgspauze of moratorium op diepzeemijnbouw. Bedrijven die 32 procent van de mondiale tonijnindustrie vertegenwoordigen, kondigden hun bezorgdheid aan, 37 financiële instellingen die meer dan 3,3 biljoen euro aan activa beheren zeiden dat potentiële risico's goed in kaart moeten worden gebracht en de VN-commissaris voor mensenrechten adviseerde regeringen tegen diepzeemijnbouw.
"Onze oceanen staat al onder zware druk door overbevissing, vervuiling en klimaatverandering", voegt Battle toe. "Mijnbouw in de diepzee zou alleen maar nog meer druk toevoegen in een tijd waarin we de oceanen zouden moeten herstellen. De oceanen zijn namelijk onze belangrijkste bondgenoot tegen de klimaatcrisis. Gezonde oceanen vormen de beste buffer, de beste mitigatie en het beste aanpassingsmiddel dat we hebben om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken."
De dreiging van ongereguleerde diepzeemijnbouw blijft bestaan, waarbij de volledige omvang van de gevolgen nog onduidelijk is. Wetenschappers schatten dat slechts 1,1 procent van de kennis die nodig is om wetenschappelijk onderbouwde regelgeving op te stellen, aanwezig is.
Diepzeemijnbouw is helemaal niet nodig
Wat wel duidelijk is, is dat deze industrie niet nodig is om de groene transitie te ondersteunen. WWF-onderzoek laat zien dat we de diepzee onbeschadigd kunnen laten als we nu wereldwijd volledig inzetten op een circulaire economie waarin we metalen en mineralen recyclen. Uit het rapport rapport blijkt dat de vraag naar de onderzochte mineralen met 58 procent kan worden verminderd door technologische ontwikkelingen en keuzes, recycling en maatregelen zoals verlenging van de levensduur van producten en terugwinning van materialen. De Wetenschappelijke Adviesraad van de Europese Academies concludeerde ook dat het argument dat diepzeemijnbouw nodig is voor de groene transitie misleidend is.
"De oceaan is de basis voor al het leven op deze planeet", zegt Kaja Lønne Fjærtoft, van het No Deep Seabed Mining-initiatief van WWF. "We moeten werken aan een circulaire economie en zowel de biodiversiteits- als de klimaatcrisis samen aanpakken. Anders lopen we het risico dat we geen van beide oplossen."
Tekst en foto's: WWF (leadfoto: vissen met dynamiet)