Vrijwilligen voor het Levend Archief: race tegen de klok
FLORON“Gisteravond was ik in Baarle-Nassau bij de oude spoorweg om zaden van Kleine steentijm te verzamelen, maar de plek was al afgemaaid. Er stond niets meer. Nu moet ik wachten tot volgend jaar voor een nieuwe poging.” Het is niet de eerste keer dat hij dit meemaakt. Vorig jaar wilde Erik-Jan zaden van Dwergvlas verzamelen in natuurgebied het Merkske en toen bleek de boel ook net gekortwiekt.
Toewijding
Het vraagt dus behoorlijk wat toewijding om voor het Levend Archief op pad te gaan. Niet alleen maaimomenten, maar ook weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je de gewenste plant jaar na jaar misloopt. Soms ben je te vroeg en is er nog geen zaad; soms kom je net te laat. Het tijdstip van zaadvorming kan per jaar wisselen; regelmatig langsgaan is daarom nodig om de jaarlijkse race tegen de klok te winnen. Gelukkig heeft Erik-Jan als oud-eigenaar van golfbaan Princenbosch alle tijd om zijn rondes te maken.
Op pad met boswachter
Half juli heeft Erik-Jan afgesproken met een boswachter van Staatsbosbeheer in de Biesbosch. “We gaan met een bootje op zoek naar de Slanke zegge. Die groeit op een plek waar je alleen via het water kunt komen”, vertelt hij. Ze gaan vaker samen op pad, waardoor hij toegang krijgt tot gebieden met bijzondere soorten waar je normaal niet mag komen. Dat alleen al maakt het volgens hem leuk om met het Levend Archief bezig te zijn.
Passie voor natuur
Erik-Jans passie voor natuur is groot. Naast zaden verzamelen is hij ook druk met kilometerhokken inventariseren: “Ik ga zes keer per week op pad en doe zestig tot zeventig hokken op jaarbasis. Dat is een flink aantal.” Dankzij hem krijgt FLORON een beter beeld van hoe het ervoor staat met de natuur in Nederland. Zijn favoriete gebied om te inventariseren en zaden te verzamelen is buurtschap Labbegat bij Sprang-Capelle. “Dat is een heel rijk hok met meer dan zeshonderd soorten, waaronder veel zeldzame zegges”, legt hij uit. “Ook ga ik graag naar landgoed Valkenberg en de naastgelegen Hondsdonk, waar je nog oude beken in hun oorspronkelijke loop kunt zien, met beekbegeleidend loofbos. Je vindt er bijzondere planten als Witte rapunzel en Fladderiep.” Erik-Jan zal voorlopig niet uitgekeken raken op zijn werk voor het Levend Archief.
Meer informatie
Ook meedoen? Kijk op de website van het Levend Archief hoe je kunt bijdragen. Hieronder alvast een paar verzameltips van Erik-Jan Kijk van tevoren of de bloeiende planten wel echt op de plek staan die de kaart aangeeft. De locaties op de kaart kloppen namelijk niet altijd. Vooral de kleine plantjes zijn gemakkelijker terug te vinden als je de plek vooraf al hebt verkend. Via de Verspreidingsatlas of Waarneming.nl kun je ook exactere groeiplaatsen terugvinden en krijg je een beter idee van de populatiegrootte en in sommige gevallen ook of de planten nog aanwezig zijn. Voor het verzamelen van zaden zijn door FLORON een aantal richtlijnen opgesteld, te raadplegen op de website van het Levend Archief. |
Tekst en foto’s: Joyce Janssen, FLORON (leadfoto: Erik-Jan Beenackers)