snotolf

Natuurjournaal 23 april 2023

Nature Today
23-APR-2023 - Snotolf zuigt zich vast en nachtegaal weer te horen.

De snotolf is misschien wel de gekste vis van Nederland, of de mooiste, of allebei! De volwassen mannetjes zijn hoekig, knobbelig en stomp, vijftig centimeter in doorsnee en rozerood gekleurd in de paaitijd. Die was in februari en maart. De mannen zochten toen in ondiep water een geschikte plek voor een nest. Die plek maakten ze eerst schoon. Vrouwelijke snotolven kwamen alleen langs om eitjes te leggen, maar sindsdien is man snotolf er niet weg te slaan. Bijna letterlijk, want met een ‘zuignap’ op hun buik kunnen ze zich aan stenen vasthouden. In sterke stroming, óf als het nest bij laagwater bijna droogvalt. De vasthoudende vaders jagen rovers weg en bewapperen de eitjes met zuurstofrijk water. Nog eventjes, dan komen ze uit. Wil je deze bijzondere vis zien? Lees in het bericht van Stichting ANEMOON hoe je dat voor elkaar krijgt.

Nachtegalen zijn makkelijker te horen dan te zien

Het is een vogel van sprookjesallure: de nachtegaal. Vanuit Afrika ten zuiden van de Sahara zijn ze in korte tijd – een week of twee – naar het noorden gevlogen. Waarschijnlijk steken ze de Sahara en de Middellandse Zee beide in één ruk over. De nachtegalen in Nederland hebben de langste reis erop zitten, want noordelijker dan hier komen ze niet voor. Ze leven hier in dicht struikgewas: braamstruiken, houtwallen en dicht duinstruweel zijn favoriet. Zeker de helft van de nachtegalen in Nederland woont in de duinen, verder zijn ze op een paar plekken veel te vinden. Vooral in loofbossen met een natte bodem, bijvoorbeeld in de Biesbosch en het Lauwersmeergebied. Ze zoeken hun eten namelijk op de grond, en op drogere plekken is de onderlaag vaak verruigd en dichtgegroeid. Als ze bij jou in de buurt zitten – zoek het op in de Nature Today-app – kun je hun luide zang misschien wel horen tijdens een avondwandeling.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Eric Gibcus, Saxifraga; Hans Dekker, Saxifraga