Natuurjournaal 27 november 2021
Nature TodayDe ree kun je de hele winter blijven zien, want deze soort houdt geen winterslaap. Sterker nog, in de winter is de kans dat je een ree ziet misschien wel groter. ‘s Winters blijven deze dieren namelijk bij elkaar in groepjes, terwijl ze in de zomer hun eigen territorium afbakenen. Daar heeft de natuur iets handigs op bedacht: reeën hebben minder (last van) hormonen in de winter, waardoor ze elkaar beter kunnen verdragen. Daarnaast werkt de spijsvertering van reeën in de winter ook anders dan in de zomer. Het voer dat ze binnenkrijgen is lastiger te verteren, en daar past hun spijsvertering zich op aan. Tenslotte hebben ze ook nog een lekkere dikke wintervacht, met holle haren voor een goede isolatie. Als je ‘s winters reeën ziet, weet je dus dat er bij deze reeën veel gebeurt dat je op het eerste gezicht niet ziet!
Ook onder water spelen zich allerlei processen af die je niet dagelijks waarneemt. Zo is er bijvoorbeeld de snotolf. Deze vis heeft, naast een opvallende naam, ook een opvallende levenswijze. Het grootste deel van het jaar leeft hij op zo’n vierhonderd meter diepte in zee, maar paaien doet de snotolf in ondiepe gedeeltes van de Noordzee, het Grevelingenmeer en de Oosterschelde. De afgelopen maanden zijn jonge visjes hier opgegroeid, en nu is het tijd voor hen om naar dieper water te trekken. Daar moeten ze flink groeien. Ze zijn nu nog maar vijf centimeter, terwijl een volwassen snotolf wel veertig centimeter kan worden! Het kan nog jaren duren voor ze naar Nederland terugkeren om zich voort te planten.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Eric Gibcus, Saxifraga