Trosbosbes

Natuurjournaal 4 juni 2022

Nature Today
4-JUN-2022 - Trosbosbes bloeit en nachtegalen beluisteren in de duinen.

De trosbosbes is niet inheems in Nederland, maar een invasieve soort die van oorsprong uit Noord Amerika komt. Hij is hier naartoe gehaald voor de teelt van blauwe bessen. Op enkele plaatsen op zandgronden is deze struik verwilderd en daar vooral te vinden op natte heiden en aan de rand van vennen. In het Frans wordt deze soort reuzenmirtille genoemd. Dan weet je al waar het heen gaat: de vruchten zijn groot uitgevallen blauwe bosbessen, tot wel meer dan twee centimeter groot. Bij ons wordt de trosbosbes ook wel trosveenbes of blauwe bes genoemd. Nu kun je op enkele plaatsen de witte tot roze trossen klokvormige bloempjes vinden.

Nachtegaal

Veel nachtegalen vind je in Nederland in de duinen. Hier zingen ze ‘s ochtends en ‘s nachts hun prachtige lied, terwijl ze zich verder in de bosjes verstoppen. Rond deze tijd verlaten de jonge nachtegalen het nest, maar daarbuiten worden ze nog wel een paar weken door hun ouders verzorgd. De duinen bij Noordwijk zijn een goede locatie om nachtegalen te beluisteren. In de Nature Today-app is te zien dat de soort hier hoog in de locatiegebonden soortenlijst staat. Dat betekent dat veel mensen op deze plek nachtegalen hebben gehoord (of gezien, maar in het geval van de nachtegaal is dat wat minder waarschijnlijk). Over een paar weken is de voorspelling, die gebruikt wordt in de app, dat er veel minder nachtegalen worden waargenomen. Ze zingen dan minder omdat de voortplanting voorbij is, en worden minder doorgegeven. De soort zal dan dalen in de soortenlijst. Met een Nature Today-abonnement kun je voor je aan een duinwandeling begint direct zien of de nachtegaal ook bij jou in de buurt voorkomt, en of de kans groot is dat je er een ziet of hoort. En wil je meer weten over vogels op andere locaties? Probeer dan onze wandelroute-quiz eens!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s; Mike Hirschler, IVN; Piet Munsterman, Saxifraga