Europese lork, lariks

Natuurjournaal 6 november 2022

Nature Today
6-NOV-2022 - Lork kleurt geel en late larven van vuursalamander.

De meeste naaldbomen zijn wintergroen, maar niet allemaal. De Europese lork of lariks begint geel te verkleuren. De naalden, die in plukjes op de takken staan, vallen af in de winter. De lork is een bergbewoner uit de Alpen, die in Nederland, net als de Japanse lork, in bossen en parken is aangeplant. Dat ze de naalden laten vallen, heeft met winterse kou in de bergen te maken. Als in de winter de zon schijnt, verdampen de naalden water. Maar uit de bevroren grond kunnen de wortels geen water opzuigen, waardoor de boom zou doodgaan van de dorst. Andere naaldbomen gaan verdamping tegen door een wasachtige laag op de naalden. Zie je in de winter een kale naaldboom, dan zou het zomaar eens een lork kunnen zijn. Let op de kleine kegels, de rijpe kleuren donkergrijs tot zwart.

Vuursalamander

De meeste babyvuursalamanders komen in de zomer, maar ook nu en in de winter kunnen er nog larven geboren worden. Jonge vuursalamanderlarven kruipen niet zoals de meeste amfibieën uit een ei, maar worden levend gebaard. Ze blijven tot het voorjaar in het water, volwassen vuursalamanders leven op het land. De vuursalamander is een spectaculaire soort. Zwart met geel gevlekt zien ze er fantastisch uit, en zijn met twintig centimeter flink groot voor een salamander. Ook de leeftijd is indrukwekkend. In het wild kunnen ze twintig jaar oud worden, en ze zijn dan ook pas geslachtsrijp na vijf jaar. Helaas is de kans dat je ze ziet, heel erg klein. Vuursalamanders leven in Nederland alleen in Zuid-Limburg, en door een schimmelziekte is de populatie ingestort.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Jan van der Straten, Saxifraga; Kees Marijnissen, Saxifraga