lariks  IVN

Natuurjournaal 4 mei 2023

Nature Today
4-MEI-2023 - Lariks met verse naalden en beekmijtertje houdt van nattigheid.

De lariks – ook wel de lork – is in Nederland de enige naaldboom die in de herfst de naalden verliest. In de winter is een lariksbos dan een kale bedoening, je kan er dwars doorheen kijken. Maar als in het voorjaar, nu dus, de nieuwe naalden uitgroeien, wordt het een feestje. Lariksen hebben de korte naalden in bosjes op de takken staan. Die groene borsteltjes kleuren nu heldergroen. Als je door een lariksbos loopt, zelfs op een sombere dag, lijkt het wel of het bos licht geeft! Ga snel kijken.

Het beekmijtertje is meestal knaloranje

Het beekmijtertje is een kleine paddenstoel van slechts een paar centimeter hoog. Je kan hem nu vinden in ‘waterige omstandigheden’. Het paddenstoeltje staat namelijk het liefst op een schaduwrijke plek in zacht stromend water, dichtbij een bron waar voedselarm en zuurstofrijk water omhoogkomt. Water is een rare plaats om paddenstoelen in aan te treffen, maar deze vinden het juist een voorwaarde. Op het witte steeltje zit een heldergeeloranje ‘mijtertje’, soms worden er witte exemplaren gevonden. Ze worden ook wel nachtlichtjes of oranje minilantaarntjes genoemd. In Oost- en Zuid-Nederland zijn enkele vindplaatsen. Het kwelwater heeft een constante temperatuur, waardoor kou geen invloed heeft op de groei. Door de teloorgang van bronnen is het tegenwoordig geen algemene soort meer.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst en foto’s: Mike Hirschler, IVN