Natuurjournaal 25 november 2020
Nature TodayDe vuursalamander is een prachtige salamander die op het land leeft. Als je het geluk hebt er een tegen te komen, kan je hem niet verwarren met andere soorten. Wat de vuursalamander komende winter gaat doen, hangt af van de buitentemperatuur. Als het kouder wordt dan zes graden, gaat hij in winterslaap. Bij warmere temperaturen kan de vuursalamander de hele winter actief blijven. Opmerkelijk is dat de soort elk jaar terugkeert naar dezelfde plaats voor zijn winterslaap. Daaruit blijkt dat hij het landschap om zich heen kan herkennen.
Snotolven zijn vissen met een bijzondere naam, een bijzonder uiterlijk en een bijzondere levenswijze. Het zijn grote grijsgroene vissen die in de paaitijd van kleur veranderen: vrouwtjes worden blauwgroen, mannetjes oranjerood. Ze leven normaal gesproken tot op dieptes van vierhonderd meter. Hun eitjes zetten ze af in ondiepe water, zoals in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. De visjes die dit jaar zijn uitgekomen, trekken nu naar de Noordzee. Ze zijn nog maar vijf centimeter groot en moeten nog flink groeien. Het kan wel zes jaar duren voor ze hier terugkeren om zelf ook eitjes te leggen.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Sonja und Jens, Flickr; Eric Gibcus, Saxifraga