Koperwiek

Natuurjournaal 28 oktober 2022

Nature Today
28-OKT-2022 - Volg de vogeltrek in de app én in het echt en zoek de klapekster.

Wat merk jij van de vogeltrek? Heb je al ganzen horen overvliegen, of misschien groepjes koperwieken? Zit jouw tuin vol met vinken en mezen? Als je in de Nature Today-app opzoekt welke vogels je bij jou in de buurt kunt zien, is de vogeltrek ook terug te zien. Veel van onze broedvogels, zoals zwaluwen, vliegenvangers en fluiters zijn allang onderweg naar het zuiden – of daar al aangekomen. Die zie je niet meer in de lijst. Sterns en steltlopers, zoals kluut en kemphaan, zijn ook al bijna allemaal vertrokken. Voor de meeste locaties vind je ze al niet meer in de vogellijsten. Die worden nu aangevoerd door de meest talrijke trekvogels  – waarvan een deel jaarrond bij ons voorkomt. Bijvoorbeeld vinkroodborstkoolmeesgraspieperpimpelmeesmerelkeep en kneu. Kijk in de app welke vogels je nu kan zien. Heb je de top tien bij jou in de buurt al compleet?

Klapeksters zitten graag boven in een bosje (

Voor sommige vogels moet je echt je best doen om ze een keer te zien. De klapekster is er zo eentje. Ze broeden sinds 1999 niet meer Nederland, maar zijn hier wel als wintergast. Alleen, het zijn er niet veel: maar een paar honderd. Vanaf nu zijn ze er weer. Tot begin november zijn er de meeste klapeksters in Nederland, een deel trekt dan nog verder. Maar je vindt ze niet overal, ze zitten vooral op heide en hoogveen, en een enkele in de duinen. De Veluwe en Drentse heide- en veengebieden zijn hotspots, maar ook in kleinere natuurgebieden in Overijssel en Noord-Brabant komen klapeksters overwinteren. Omdat de aantallen zo klein zijn, zie je ze niet in je lokale lijst in de Nature Today-app. Kijk eens op Waarneming.nl of er klapeksters in een natuurgebied bij jou in de buurt zitten. En dan: verrekijker mee! Zoek in de toppen van bosjes, waar ze op de uitkijk zitten.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s:  Kev Chapman, Flickr; Bart Vastenhouw, Saxifraga