levendbarende hagedis - primair

Stikstof en de levendbarende hagedis

SoortenNL
4-SEP-2022 - De gevolgen van het teveel aan stikstof voor de natuur zijn complex en voor veel mensen blijven ze onduidelijk en vaag. Maar de overmatige stikstofdepositie heeft wel degelijk hele concrete gevolgen voor planten en dieren in ons land. Door korte soortportretten probeert SoortenNL het probleem van stikstof inzichtelijk te maken, vandaag de levendbarende hagedis.

Levendbarende hagedisDe levendbarende hagedis is onze kleinste en meest voorkomende hagedis. Zoals de naam al zegt, baren ze levende jongen; dat komt doordat de eieren in het moederlichaam tot ontwikkeling komen en in de regel meteen uitkomen zodra ze zijn gelegd. De soort komt overal voor op zand- en lössgronden, maar hij heeft heide en hoogveen als voorkeursbiotoop. Op gebiedsniveau zien we de soort al jaren achteruitgaan, zoals blijkt uit dit natuurbericht uit 2009. Aanvankelijk was niet precies duidelijk waar de achteruitgang door werd veroorzaakt, maar inmiddels weten we daar wel wat meer over.

De hagedissen reageren op de achteruitgang van de kwaliteit van de leefgebieden; die groeien dicht door overmatige stikstofdepositie. Daarnaast spelen verdroging en klimaatopwarming een belangrijke rol. Beluister bijvoorbeeld deze analyse van Henk Strijbosch, expert op het gebied van reptielen in Nederland.

Op sociale media, zoals Twitter, Instagram en Facebook wordt ook veel over stikstof en de invloed op natuur en soorten geplaatst. Zoek bijvoorbeeld op de hashtag #laatdenatuurnietstikken.

Tekst: SoortenNL
Foto’s: Kees Marijnissen & Jan van der Straaten, beiden Saxifraga