Natuurjournaal 2 september 2022
Nature TodayAls broedvogel gaat het met de tapuit in Nederland niet goed, maar op het moment zijn er toch veel tapuiten in Nederland te vinden. Dit zijn Scandinavische broedvogels die Nederland als tussenstop gebruiken, terwijl ze onderweg zijn naar Afrika om daar te overwinteren. Niet alleen de Europese tapuit trekt richting Afrika, ook tapuiten uit Noord-Amerika maken deze verre reis. Vanuit Alaska trekt de tapuit over Azië naar Afrika; vanuit Canada en Groenland trekt de soort over de Atlantische oceaan. Het is, voor zover bekend, de verst trekkende zangvogel. Je kunt de Scandinavische tapuiten nu door heel Nederland vinden, maar eind september zijn de meeste tapuiten alweer doorgetrokken.
Vanaf nu heb je kans om de zeldzame doodshoofdvlinder tegen te komen. Het is een trekvlinder uit Zuid-Europa, die af en toe ook in Nederland gezien wordt. Met name imkers komen de vlinders tegen; ze kunnen bijenkasten binnendringen om van de honing te eten. In 2020 werden er bijzonder veel doodshoofdvlinders gezien; de oorzaak was onduidelijk, maar wellicht had het te maken met de aanhoudende zuidenwind. Hoe het zich dit jaar gaat ontwikkelen, is nog de vraag. Eén ding is zeker; als je hem ziet, weet je zeker dat het om een doodshoofdvlinder gaat. De opvallende vlek is niet te missen. Misschien herken je de vlinder wel van de bekende film Silence of the Lambs, waar hij symbool voor stond.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Frits Bink, Saxifraga; Luc Hoogenstein, Saxifraga