Vier de natuur en doe dit weekend mee met Fête de la Nature
Atlas LeefomgevingWaar je je verbonden mee voelt, daar ga je voor zorgen. Dat was de gedachte achter Fête de la Nature. Mensen op een positieve manier verbinden met de natuur tijdens een weekend vol verrassende en laagdrempelige activiteiten in die natuur. Dit natuurfestival wordt sinds 2014 in Nederland gevierd en is overgewaaid uit Frankrijk, waar ze dit feest al sinds 2007 vieren. Fête de la Nature noemt zichzelf een grassroots natuurfestival. Dit betekent dat alles van onderaf wordt georganiseerd: vanaf de graswortels. IVN – sinds 2019 samenwerkingspartner van Fête de la Nature – zet de kaders neer en iedereen kan binnen die kaders activiteiten organiseren waar iedereen aan mee kan doen. Atlas Leefomgeving selecteerde een aantal activiteiten uit het grote aanbod.
Maak contact met bomen
Bomen, onze onmisbare metgezellen. Ze geven ons schaduw en beschutting, leveren bouwmateriaal en dragen bij aan een schonere lucht. Je loopt waarschijnlijk honderd keer zonder te kijken langs ze heen. Fête de la Nature nodigt je uit om deze zwaargewichten eens nader te bestuderen. Wandel met ecoloog Paul Moerman op zondag 4 september de Groene Route van Maassluis. Tijdens deze bomenwandeling kom je langs de mooiste bomen in Maassluis. Onderweg hoor je interessante informatie over de diverse bomensoorten. Of ga op zaterdag 3 september mee op ontdekkingstocht door het Agnietenbos, een van de oudste bossen van Overijssel. Welke sporen uit het verleden kunnen we hier vinden? En welke rol hadden de bomen en struiken in het Agnietenbos?
Op de Atlas Leefomgeving vind je de kaart Monumentale bomen van de Bomenstichting. Dit zijn bomen van minimaal 80 jaar oud met een bijzondere waarde. Ontdek in het artikel Monumentale bomen op de kaart welke mooie exemplaren ons land kent en waarom deze moeten worden beschermd. Bekijk op de site van de Bomenstichting de tien meest bijzondere bomen per provincie. Zoek deze bomen op de Atlas op en maak een mooie fietstocht. Of kijk op de Atlas welke monumentale bomen in jouw buurt staan en maak een monumentale bomenwandeling.
Toeren langs het nieuwe boeren bij het Land van Ons
Tijdens Fête de la Nature organiseert het Land van Ons de Open Perceeldagen. Land van Ons is een burgercoöperatie met de missie om met kleinschalige landbouw het leven terug te brengen op het platteland. Als coöperatie koopt Land van Ons landbouwgrond namens de deelnemers. Op dit stukje land herstelt zij de biodiversiteit en kunnen pachters rendabel boeren. Tijdens Fête de la Nature kun je een kijkje nemen bij de diverse projecten van Land van Ons. Maak op zaterdag 3 september kennis met de producten van de korte keten van De Holtesch: boekweitpannenkoekjes, huttentutolie en veel meer. Of beleef het perceel tijdens een natuurbelevingswandeling. Bekijk op zaterdag 3 september bij Land van ons Noordbeemster de resultaten van ruim een jaar biodynamisch beheer op het grasland. Of ga op zondag 4 september bij het meest noordelijke deel van Land van Ons, De Onnerech, met IVN-gidsen wandelen. Kijk wat er groeit en bloeit of volg een lezing over de bijzondere historie van het landschap.
Ontdek de kracht van de nacht
Nederland is een van de meest verlichte landen in de wereld. Echte duisternis kennen we bijna niet meer. Deze keerzijde van ons licht wordt in een artikel in de Correspondent de schaduwkant van ons licht genoemd. We verliezen volgens de Correspondent langzaam de relatie met de kracht van de nacht. Elke generatie groeit op met minder sterren en heeft geen herinnering aan hoe het vroeger was. Volgens de Oogstichting kan dit zelfs leiden tot nachtblindheid.
Maak tijdens Fête de la Nature weer verbinding met de duisternis en voel de kracht van de nacht. In Heerlen kun je op 3 september een duisterniswandeling op de Kunderberg maken. Van licht naar donker, wat verandert er? Wandel 7 kilometer over holle weggetjes, geniet van vergezichten en ervaar hoe het langzaam donker wordt. Of maak een schemertocht in Nationaal Park De Alde Faenen op 2 september. Stap op de fluisterpraam en geniet van een prachtige zonsondergang in het water. Zondag kun je gaan nachtvaren en luisteren naar (lokale) spookverhalen en andere wetenswaardigheden over de nacht. Geniet van de stilte, de mooie avondluchten en de sterrenhemel.
Wist je dat je ’s nachts ook interessante dieren kunt zien? IVN Hoogeveen organiseert twee leuke excursies. Natuurgids Barbera Ruis neemt je vrijdagavond 2 september mee met een batdetector op vleermuizenexpeditie door het Steenbergerpark. En natuurgidsen Freddy Mager en Reinder Imker laten je zaterdagavond 3 september kennismaken met het nachtvlinderleven. Ook op andere plekken in het land kun je kennismaken met nachtvlinders. Bijvoorbeeld op vrijdag 2 september tijdens de IVN Nachtvlindernacht in IVN natuurtuin Oranjepolder in Oosterhout.
Wil je zelf de duisternis beleven? Dat kan het hele jaar door. Op de kaart Hemelhelderheid op de Atlas Leefomgeving kun je zien waar het in Nederland nog echt donker wordt en hoeveel sterren dat oplevert.
Hoe biodivers is Nederland? Ontdek het zelf!
We horen het zo vaak, de biodiversiteit in ons land (en wereldwijd) staat onder druk. Maar juist dan is het interessant en leuk om te ontdekken wat er wél is aan biodiversiteit. Dat kan in de Achterhoek. IVN Midden-Achterhoek organiseert zaterdag 3 september de fietstocht 25 kilometer biodiversiteit die je meeneemt langs vele mooie voorbeelden van werken aan een biodiverse omgeving. De tocht gaat langs Erve Vennekotte, een duurzaam klein boerenerf met varkens, schapen en een pluktuin en Burgerboerderij De Patrijs. Op Landgoed Ampsen fiets je langs locaties met nieuwe natuur, heidevelden en kruidenrijke bermen.
In Lochem kun je op zaterdag 3 september met IVN-gidsen mee met de fietstocht Gluren bij (bio) diverse buren (7 kilometer), langs fraaie en verrassende locaties in Lochem. Je bezoekt prachtige bloementuinen en neemt een kijkje in moestuinen en achtertuinen. Leer hoe je een paradijs voor insecten maakt en duurzaam omgaat met water en energie.
Meer weten over biodiversiteit? Op zondagavond 4 september kun je naar het Science Cafe Nijmegen Biodiversiteit: tot op de bodem uitgezocht. Hoogleraren David Kleijn (WUR) en George Kowalchuk (UU) praten je bij over biodiversiteit en het functioneren van ecosystemen.
Beleef de natuur en verbeter onze leefomgeving!
Wist je dat het grootste gedeelte van ons zwerfafval uiteindelijk in het water terecht komt? Via sloten, rivieren en de Noordzee draagt het zwerfafval uiteindelijk bij aan de plastic soep in de oceaan. Tachtig procent van de plastic soep is afkomstig van het land. Dat willen we niet.
Ga zaterdag 3 september met IVN Maas en Waal rivierzwerfafval opruimen langs de Waaloever in de Afferdense en Deestse Waarden. Zo help je mee om te voorkomen dat er nog meer microplastics in de natuur terechtkomen en uiteindelijk ook in onze voedselketen belanden. Goed om de flora en fauna op de oevers en in de rivieren te beschermen en daarmee ook uiteindelijk de oceanen.
Vanzelfsprekend de natuur vieren
De droom van een van de initiatiefnemers, Anne Leeflang, is dat Fête de la Nature een natuurlijke feestdag wordt. Even groot als Koningsdag. Het moet een vanzelfsprekendheid worden om bij de natuur stil te staan. Sta jij komend weekend ook even stil bij de natuur? Kijk op Fête de la Nature welke activiteiten er bij jou in de buurt zijn. Alvast veel plezier!
Meer informatie
- Kijk voor meer informatie over activiteiten op Fête de la Nature
- De Open Perceeldagen van het Land van Ons
- Kaarten: Atlas Leefomgeving
Tekst: Jeannine Brand, Atlas Leefomgeving
Foto's: Foto-archief Atlas Leefomgeving; Rob Visser; Barracuda 1983; provincie Gelderland
Kaarten: Atlas Leefomgeving