Irene Delnoy aan het werk in de tuin

Ecologisch hovenier Irene Delnoy ontvangt eerste Natuur voor Elkaar-label

Provincie Overijssel
28-NOV-2024 - Irene Delnoy, hovenier uit Enschede is een van de eerste drie hoveniers uit Overijssel die het Natuur voor Elkaar-label krijgt. Zij voldoet met haar ecologische tuinaanleg aan de zeven punten die de natuur versterken, de biodiversiteit vergroten en klimaatbestendige tuinen opleveren.

Aan de rand van Deurningen ligt achter een huis aan de drukke weg een prachtige bostuin. “Hier mag ik van de eigenaar de natuur de ruimte geven. De vrijheid en de ruimte om dingen te laten gebeuren, dat vind ik mooi. Want dan word je verrast door wat er opeens omhoogkomt”, vertelt Irene Delnoy. Vijf jaar geleden heeft Irene hier als hovenier wormencompost op de dode zandgrond aangebracht en nu is het een groene weelde. “De eigenaresse, mijn opdrachtgeefster, noemt het altijd een oase tussen de weilanden”. Het roodborstje houdt goed in de gaten wat Irene allemaal doet. Net als de grote haan die nieuwsgierig is wat er uit de grond komt, als Irene de schop erin zet.

Tuinen vol leven

In de weilanden om de tuin heen zit weinig leven. Maar iets verder begint het bos. “Er vliegt hier regelmatig een roofvogel over de weilanden om te kijken of hij een muisje kan vinden. En ook eekhoorns komen hier graag in de tuin snoepen”.

“Vroeger mocht ik als kind van mijn vader een klein hoekje van de tuin zelf onderhouden. Dan liet ik alles gaan en werd het heel wild. Mijn vader vond dat niet zo heel netjes, maar hij liet het wel toe”. Irene is opgeleid tot kunstenaar en maakt ook tuinbeelden. “Ik heb wel eens stellages gemaakt van tuinafval”. Ook in deze tuin vlecht ze van takken randen om de perken heen. 

Hovenier Irene Delnoy

Klimaatbestendig

Het regenwater is afgekoppeld. “Dat stroomt via een gootje van oude dakpannen naar een smal aangelegde goot van trommelstenen en het water eindigt in een kleine wadi. Je ziet het bijna niet, maar als je onder de pergola van kastanjehout door loopt, voel je dat je door een kuil loopt”. Zo simpel kan het zijn. Gewoon een verlaging in de tuin en je hebt een plek waar het regenwater wordt opgevangen, zodat hittestress vermindert en het klimaat in de tuin beter in evenwicht is. 

Ook al klinkt het als een hele wilde tuin, onderhoud is wel degelijk nodig. “Gras mag het bijvoorbeeld niet overnemen. Er mag wel wat gras staan, maar andere planten moeten de overhand houden”. Maar heel veel haalt Irene niet weg. “De bodem moet wel bedekt blijven, anders verdampt het water te snel en droogt het uit”.

Gratis workshop

Irene volgt de gratis workshop die wordt aangeboden door Natuur voor Elkaar. “Ik leer allemaal nieuwe dingen, maar ik zit er vooral omdat ik graag wil samenwerken met collega’s die ook ecologisch willen tuinieren”. Dan legt ze haar schop neer. Ze is klaar voor vandaag. Nog even een laatste blik in de prachtige wilde tuin. “Kun je je voorstellen dat ik eerst secretaresse ben geweest?” Ze giebelt zachtjes. “Nee, het tuinieren komt echt rechtstreeks uit mijn hart”.

Meer informatie

  • Ben je hovenier of tuinontwerper en wil je deze gratis workshop ook volgen? Ga dan naar de website van Natuur voor Elkaar en ontvang na het volgen van de workshop het Natuur voor Elkaar-label.
  • Wil je meer van Irene's werk zien? Check dan haar website.

Tekst: Provincie Overijssel
Foto's: Jauke Boerdam, provincie Overijssel