Telformulier Nationale Bijentelling

De Nationale Bijentelling komt eraan: begin alvast met oefenen

Naturalis Biodiversity Center
4-APR-2020 - In het weekend van 18 en 19 april is het weer zover: de Nationale Bijentelling! Door een half uurtje alle bijen te tellen in je eigen tuin, in het park of op je balkon kun je deze nuttige dieren helpen beschermen. Nu we allemaal ietwat aan huis en tuin gekluisterd zijn, is dit hét moment om alvast te oefenen met het herkennen van soorten.

Een boomhommel (Bombus hypnorum) die stuifmeel verzamelt van een cosmea bloem in de tuin

Heel Nederland kan meedoen aan dit landelijke onderzoek. Het is niet alleen leuk om aan mee te helpen, het is ook ontzettend belangrijk. Met de gegevens kunnen wetenschappers nog beter werken aan het beschermen van bijen.  

Help beschermen

En dat is hard nodig. Insectenonderzoeker Vincent Kalkman van Naturalis vertelt waarom: "In Nederland komen circa 360 bijensoorten voor, waarvan ruim de helft bedreigd is. Een verontrustend feit, gezien tachtig procent van onze eetbare gewassen en bijna negentig procent van onze wilde planten afhankelijk zijn van bestuiving door bijen en andere insecten." De Nationale Bijentelling heeft als doel om zoveel mogelijk te weten te komen over de huidige stand van de wilde bijen in ons land. Zo kunnen we deze nuttige dieren helpen beschermen.  

Resultaat zien

Hoe gaat dat in zijn werk? Onderzoekers gebruiken de resultaten van de bijentelling om te achterhalen hoe het gaat met de algemene bijensoorten die voorkomen in tuinen. Zo kunnen we onder meer achterhalen of alle bijvriendelijke maatregelen die bewoners en gemeenten hebben genomen resultaat opleveren. Maar biedt een bijentelling van een half uur wel voldoende informatie? "Er moet zo’n vijf jaar achter elkaar worden geteld, om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen", legt Kalkman uit. Door de herhaling over een periode van vijf jaar kunnen onderzoekers invloeden zoals het weer uitsluiten. 

Vincent Kalkman legt uit hoe je verschillende bijensoorten herkent

Bijdragen

Bijen herkennen is soms makkelijk, maar ook vaak best wel lastig. Het helpt als je van te voren een beetje oefent met het herkennen van de bijen. Ga daarom komende week eens op expeditie in je eigen tuin. Akkerhommel, aardhommel, vosje, roodgatje en de hommelzweefvlieg zijn allemaal geweldige dieren, en zijn maar een paar stappen bij je vandaan te vinden. Wil je weten hoe je de bijen in tuin herkent, bekijk dan het bijengidsje op Nationalebijentelling.nl en oefen alvast met het herkennen van de verschillende bijensoorten. Tel je dan ook mee op 18 & 19 april? Zo draag jij je steentje bij aan de bescherming van de wilde bij. 

Nationale Bijentelling

Oefen alvast met het herkennen van de bijensoorten in de tuin

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van LandschappenNL, Naturalis, IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu. Het doel is om zoveel mogelijk te weten te komen over de huidige stand van de bijen in ons land. Want wat je beter kent, kun je beter beschermen. De bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Meer informatie

Schrijf je alvast in op Nationalebijentelling.nl om op de hoogte te blijven van het nieuws over de Nationale Bijentelling.

Tekst: Amy van Nobelen en Vincent Kalkman, Naturalis Biodiversity Center
Foto's: Marten van Dijl; Naturalis Biodiversity Center