Zilverblauwe knotsslak

Natuurjournaal 16 januari 2022

Nature Today
16-JAN-2022 - Zilverblauwe knotsslak versiert Oosterschelde en hazelaar bloeit.

Voor exotisch onderwaterleven hoef je echt niet naar het buitenland. In de Noordzee, maar ook in onze eigen Oosterschelde, komen tal van bontgekleurde zeenaaktslakken voor. Deze verschijnen, net als bijvoorbeeld vlinders, in bepaalde maanden. Dan leggen ze eieren en sterven ze weer. Op dit moment is de zilverblauwe knotsslak te vinden in de Oosterschelde. Deze bonte slak verdedigt zich op een bijzondere manier tegen roofdieren. Het enige dat hij eet is één soort hydropoliep, de zeecypres, die ook op de foto staat. Deze poliep komt uit de familie van de neteldieren, net als bijvoorbeeld kwallen. De zeecypres kan dan ook steken. De zilverblauwe knotsslak slaat de cellen waarmee de poliep steekt op in de uitstulpingen op zijn lichaam. Zo vormen zich de witte puntjes, die je goed kunt zien. Hiermee laat de zilverblauwe knotsslak aan roofdieren weten dat hij giftig is, en dat ze gestoken zullen worden als ze hem proberen op te eten.

Hazelaar

Slecht nieuws voor mensen die hooikoorts hebben: de hazelaar staat alweer een tijdje in bloei. Het is altijd een van de eerste plantensoorten die begint met bloeien, maar dit jaar was de hazelaar er opvallend vroeg bij. Het steeds vroegere bloeien is al een paar jaar gaande en dat de hazelaar deze winter al voor Kerst in bloei kwam, is dus niet echt een verrassing. Door klimaatverandering gaan planten en struiken steeds eerder bloeien. Bij hazelaar kan je de bloeiwijze nu nog goed herkennen, want hij bloeit voor er bladeren aan de struik komen. Hazelaar bloeit met opvallende hangende katjes.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Marion Haarsma, Stichting Anemoon; Jan van der Straaten, Saxifraga