Natuurjournaal 4 januari 2022
Nature TodayTussen de massa’s kolganzen, brandganzen en andere veelvoorkomende overwinterende ganzen, bevinden zich soms zeldzamere soorten. De dwerggans is er daar een van. Deze soort is ernstig bedreigd, maar er zijn wel projecten opgezet om de soort te helpen. In Nederland overwinteren dwergganzen uit herintroductieprojecten uit Finland en Zweden. Dit jaar zijn er misschien wat meer dwergganzen dan gemiddeld te verwachten, want het was een goed broedseizoen in Zweden. Wil je zelf ook op zoek naar de dwerggans? Ga dan naar De Putten (Noord-Holland), Anjum (Friesland) of het Oudeland van Strijen (Zuid-Holland). Je herkent deze soort aan zijn korte nek, kleine snavel en witte voorhoofd, dat ver doorloopt tot bovenop de kop.
Ook de houtsnip is een overwinterende vogel die lastig te zien is. De houtsnip is echter niet ernstig bedreigd, maar gewoon heel goed gecamoufleerd. Hij verstopt zich graag op de bodem van het bos en is dan amper te vinden op de bruine achtergrond. Bij verstoring vliegt hij pas op het laatst op. Als het koud is, komen houtsnippen vaak samen op dezelfde plek, en worden dan wel veel gezien. Dat lijkt de komende tijd in ieder geval nog niet aan de orde te zijn. Een houtsnip kom je vooral toevallig tegen als je hem tegen het lijf loopt, maar in bos aan de kust heb je iets meer kans dan in het binnenland.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Janus Verkerk, Saxifraga; Martin Mollet, Saxifraga