Natuurjournaal 19 december 2024
Nature TodayIn deze tijd van het jaar kun je zomaar een houtsnip in je tuin aantreffen. En dat terwijl de kans om een houtsnip te zien de rest van het jaar vrij klein is. Dat komt omdat ze nu over Nederland trekken, vanuit het noordoosten van Europa op weg naar het warme zuidwesten. Tijdens die trek zijn ze nog wel eens onhandig en vliegen ze tegen ramen. Hoe dat kan? Een houtsnip heeft zijn ogen, nog meer dan andere vogelsoorten, aan de zijkant van zijn hoofd staan. Zo kan hij goed opzij en achteruit kijken om de vijand te zien aankomen, maar minder goed vooruit. Vind je zo’n versufte houtsnip? Gun hem wat tijd, meestal trekt hij vanzelf weer bij en vliegt verder. Als het niet beter wordt kun je de dierenambulance bellen.
De grijze buisjeszwam komt voor op stobben, op dode staande en liggende stammen en op takken. De paddenstoelen zien eruit als een soort leerachtige ‘hoedjes’, die meestal dakpansgewijs over elkaar groeien. Jonge exemplaren hebben een karakteristieke grijs- tot okerbruine kleur met een witte rand. Oudere exemplaren worden donkerder en ook de rand kan dan donker verkleuren. In Nederland komt deze zwam veel voor, meestal pas enkele jaren nadat een boom of tak is doodgegaan. In zeldzame gevallen kan de schimmel ook levende bomen infecteren.
Nature Today Masterclass Heb je ook zo’n behoefte aan een positief natuurgeluid en concrete acties voor meer natuur? Doe mee aan de online Nature Today Masterclass. Twaalf weken lang wekelijks korte sessies van toonaangevende sprekers zoals Arnold van Vliet en Jelle de Jong. De masterclass geeft je inspiratie, kennis en concrete ideeën. En vooral en flinke dosis hoop en moed om bij te dragen aan een duurzame toekomst. |
Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga; Jan Willem Jongepier, Saxifraga