India verbrandt bijna 2.500 neushoornhoorns uit illegale handel
Stichting IFAWKrachtig signaal
De vernietiging van de hoorns, die samenviel met Wereld Neushoorn Dag, droeg de boodschap uit dat neushoornhoorns geen waarde hebben; alleen levende neushoorns en hun leefgebied zijn van onschatbare waarde. In totaal werden 2.479 hoorns, met een gewicht van 1.303,25 kg, verbrand in zes grote brandstapels. Deze ceremonie werd bijgewoond door 10.000 mensen. Het grootste deel van de verbrande hoorns was afkomstig van de Aziatische neushoorn; 15 hoorns behoorden toe aan Afrikaanse neushoorns. Enkele hoorns waren afkomstig van neushoorns die een natuurlijke dood gestorven waren. De details van elke hoorn werden geregistreerd en voorzien van een streepjescode voordat ze werden verbrand. De zwaarste hoorn woog 3,05 kilogram.
Het verbranden van de neushoornhoorns (Bron: Amtron Guwahati Assam)
Hulde
Vivek Menon, oprichter en uitvoerend directeur van Wildlife Trust of India (WTI) en senior adviseur bij het International Fund for Animal Welfare (IFAW), geeft aan dat hij heel blij is dat het Assam Forest Department deze moedige stap heeft genomen om de voorraden neushoornhoorns te verbranden. "Dit openbare evenement is een krachtige boodschap aan potentiële handelaren over de zinloosheid en de criminaliteit van deze handel. Hulde aan de regering van Assam voor dit moedige besluit! We zijn trots op de langdurige samenwerking van meer dan twintig jaar met het Assam Forest Department om de neushoorn te redden", aldus Menon.
Trots van Assam
IFAW en het WTI werken al sinds begin jaren 2000 samen met de regering van Assam om neushoorns te herintroduceren in het Manas National Park, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De dieren waren al eerder tijdens jaren van burgerlijke onrust tot uitsterven gejaagd. Dankzij dit baanbrekende reddings-, rehabilitatie- en vrijlatingsproject is de neushoornpopulatie in het park toegenomen. Een van de eerste neushoorns die in Manas werd vrijgelaten, Ganga genaamd, is net bevallen van haar vierde kalf in het wild. Zij is ook grootmoeder van tenminste één kalf.
Assam heeft de grootste populatie van de grote eenhoornige neushoorn – Rhinoceros unicornis, ook wel bekend als de Indische neushoorn – ter wereld. De populatie bestaat uit 2.600 individuen. De eenhoornige neushoorn wordt beschouwd als "de trots van Assam" en wordt in India wettelijk beschermd via de Schedule 1 van de Wild Life (Protection) Act, 1972.
Beschermde diersoort
Veel mensen weten niet dat de Indische neushoorn ondanks deze beschermde status in India als diersoort gevaar loopt door de illegale jacht en handel op zijn hoorns. Hieronder volgen antwoorden op de meest gestelde vragen over neushoorns en hun status.
Hoeveel soorten neushoorns zijn er?
Op dit moment zijn er vijf soorten neushoorns wereldwijd. Naast de eerder genoemde witte en Indische/eenhoornige neushoorn bestaan ook de zwarte neushoorn, de Sumatraanse neushoorn en de Javaanse neushoorn.
Waar leven neushoorns?
Twee neushoornsoorten leven in Afrika (witte en zwarte neushoorn) en drie soorten leven in Azië (Indische, Sumatraanse en Javaanse neushoorn). Leuk weetje: vroeger leefden in Europa ook neushoorns, dat blijkt uit oude rotsschilderingen die zijn gevonden.
Met welke bedreigingen hebben neushoorns te maken?
De grootste bedreigingen voor neushoorns zijn stroperij en verlies van leefgebied. Neushoorns worden vaak gestroopt voor hun hoorns, die zijn gemaakt van keratine. Ze worden vooral gebruikt in de traditionele Aziatische geneeskunde, want in sommige culturen worden magische en genezende krachten toegekend aan de hoorn van de neushoorn. Daardoor is er veel vraag naar de hoorn van neushoorns op de zwarte markt, en dat werkt stroperij natuurlijk in de hand. Een andere grote bedreiging is verlies van leefgebied; neushoorns hebben een groot gebied en veilige corridors nodig om rond te trekken en naar voedsel te zoeken.
Is de neushoorn een bedreigde diersoort? Hoeveel neushoorns zijn er nog?
Ja, de neushoorn is een bedreigde diersoort. Tegenwoordig leven er minder dan 30.000 neushoorns in het wild (vergeleken met ongeveer 500.000 in 1900).
De witte neushoorn is geclassificeerd als bijna met uitsterven bedreigd, er zijn nog ongeveer 18.000 neushoorns over. Van een ondersoort, de noordelijke witte neushoorn, zijn er nu nog maar twee over en dat zijn allebei vrouwtjes (het laatste mannetje overleed in 2018).
De populatie van de Indische neushoorn is zeer kwetsbaar, met nog ongeveer 3.500 neushoorns in het wild. De zwarte neushoorn bestaat uit een populatie van ongeveer 5.400 neushoorns.
Van de Sumatraanse en de Javaanse neushoorn zijn er nog maar enkele dieren over: minder dan 100 neushoorns en respectievelijk minder dan 80 neushoorns…
Is de hoorn van neushoorns van hetzelfde materiaal als de slagtanden van olifanten?
Nee, de hoorn van neushoorns bestaat uit keratine, een vezelachtig eiwit waaruit ook menselijk haar en nagels zijn opgebouwd, net als de haren, nagels en schubben van gewervelde dieren. De slagtanden van olifanten zijn van ivoor, wat bestaat uit tandbeen (dentine); verkalkt weefsel waaruit ook menselijke tanden zijn opgebouwd.
Wat doet IFAW om de neushoorns te helpen?
IFAW werkt samen met het Wildlife Trust of India (WTI) om neushoornkalfjes in Kaziranga National Park te redden en rehabiliteren. Dankzij onze samenwerking met WTI en het Assam Forest Reserve hebben we de neushoorn weer terug kunnen brengen in Manas National Park, waar ze vreedzaam samenleeft met andere wilde dieren en omringende gemeenschappen.
IFAW steunt het initiatief van de regering van Assam. Met de verbranding van de neushoornshoorns wordt een krachtig signaal afgegeven: de hoorn van een neushoorn heeft alleen waarde voor een neushoorn!
Tekst: IFAW
Foto's: Subhamoy Bhattacharjee, IFAW-WTI; Scott Anger, IFAW
Film: Amtron Guwahati Assam