Natuurjournaal 30 november 2020
Nature TodayWie nu door het bos loopt, kan zien dat ook de beuk eindelijk zijn blad verliest. Het vormt een dik tapijt op de grond. Nu het vaak warmer blijft in de herfst, duurt het steeds langer voordat bomen hun blad verliezen. Dat ook de beuk nu blad verliest, is een teken dat de winter echt op komst is. Heeft de beuk in jouw buurt nog bladeren?
Als het ’s winters koud wordt, gaan veel amfibieën in winterslaap. Ook de vroedmeesterpad, die in Nederland in Zuid-Limburg voorkomt, kruipt nu veilig weg tegen de kou. Hij zoekt een knus plekje, vaak tussen stenen. Dit kan ook in gebouwen, kalksteengroeven en kalkovens zijn. De vroedmeesterpad is een bijzondere soort: hij dankt zijn naam aan de manier waarop het mannetje voor het nageslacht zorgt. Hij draagt net gelegde eitjes namelijk mee op zijn lichaam, soms tot wel zeven weken lang! Gelukkig voor de vroedmeesterpad zijn de jongen inmiddels zelfstandig, en kan hij in zijn eentje zijn winterrust houden.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Bart Vastenhouw, Saxifraga; Gilles San Martin, Flickr