Glanskop

Natuurjournaal 18 november 2024

Nature Today
18-NOV-2024 - Glanskoppen blijven ook in de winter in Nederland en hebben een bijzondere relatie met beukenbomen die nu prachtig gekleurd zijn.

Als je in een bosrijke omgeving woont, heb je de glanskop misschien weleens gezien. Hij is een stuk rustiger dan andere mezen in de tuin en heeft een bijzondere relatie met de beukenboom. In de winter zijn deze bomen van levensbelang voor dit kleine vogeltje, omdat het vooral leeft van beukennootjes. De glanskop is moeilijk te onderscheiden van de matkop, want de kruin van de matkop kan ook glanzen, en andersom. Gelukkig zijn er nog een paar andere kenmerken. Zo zul je een matkop niet snel op je voedertafel zien, terwijl de glanskop zich daar nog weleens tegoed doet aan het voer.

Beuken hebben prachtige herfstkleuren

Beukenbomen komen in heel Nederland voor en kunnen tot wel driehonderd jaar oud worden. Het is de mastodont onder onze loofbomen en wordt gemakkelijk veertig meter hoog. Inmiddels kleuren ze goudgeel en bruin en laten ze hun bladeren langzaam vallen. Ook de vruchten vallen nu uit de beuk, driehoekige beukennootjes in een stekelig houten jasje. Net als veel andere bomen leven beuken in symbiose met schimmels. Via de wortels staan ze in contact en wisselen ze voedingsstoffen uit. Op veel plekken in Nederland vind je monumentale beukenlanen. Deze oude beuken herbergen allerlei leven en worden onder andere bewoond door vleermuizen, boommarters, uilen en boomkruipers.

Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Foto's: Jan van der Straaten, Saxifraga; Mike Hirschler, IVN