Orgyia antiqua. Witvlakvlinder

Natuurjournaal 13 september 2020

Nature Today
13-SEP-2020 - Scandinavische roodborsten bereiken Nederland, vleugelloze vlinder vliegt.

De roodborst kun je het hele jaar door in Nederland zien, maar dit zijn niet altijd dezelfde vogels. Een deel van de Nederlandse roodborsten trekt weg naar het zuiden; het deel dat hier blijft krijgt gezelschap van Scandinavische roodborsten. Deze zien er hetzelfde uit, maar ze zijn een stuk minder schuw. Inmiddels zijn de eerste Scandinavische roodborsten alweer in Nederland gespot. Zie je een roodborstje in de tuin dat wel erg dichtbij blijft zitten? Grote kans dat deze uit het noorden komt.

Waar zou het roodborstje in jouw tuin vandaan komen?

De witvlakvlinder is een nachtvlinder met een opvallend uiterlijk. Mannetjes hebben roodbruine vleugels, met de witte stip waar de soort zijn naam aan dankt. De vleugels van de vrouwtjes zijn onontwikkeld, waardoor ze niet kunnen vliegen. De tweede generatie mannetjes, die je nu kunt zien vliegen, zigzagt door de lucht. Ze zoeken naar de vrouwtjes, die zich meestal amper verplaatsen nadat ze uit de cocon zijn gekomen. Als je deze vleugelloze vlinder zelf eens wilt zien, heb je geluk: de soort komt verspreid voor door heel Nederland en is te vinden in bossen, parken, tuinen, moerassen en heide.

Ontdek de natuur in jouw omgeving op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, Nature Today Go
Foto's: Frits Bink, Saxifraga (leadfoto: man en vrouw witvlakvlinder, het verschil is goed te zien); Hans Dekker, Saxifraga