Natuurjournaal 26 december 2024
Nature TodayFavoriet op iedere kerstkaart: de roodborst. De traditie om ze op kerstkaarten af te beelden komt al uit de Victoriaanse tijd, toen postbezorgers in Engeland een rood uniform moesten dragen. Daardoor leken ze op roodborsten en kregen ze de bijnaam 'robins' (roodborsten). Al snel kwamen er toen kerstkaarten met de gelijknamige vogels, die aan de deur klopten om de post te bezorgen. En er is nog een verhaal dat de roodborst verbindt met kerst. Zo wordt verteld dat ze er in de stal van Jozef en Maria er met hun gefladder voor zorgden dat het vuur bleef branden. De roodborsten die je nu in je tuin ziet, komen meestal uit noordelijker streken. Omdat de meeste plekken in het bos al bezet zijn door inheemse roodborsten, die voor een deel ook in Nederland blijven, zoeken ze hun heil in tuinen. Je ziet ze daarom in de winter veel vaker. Een echte kerstvogel dus!
Bij kerst horen natuurlijk ook rendieren. Die zal je bij ons niet tegenkomen, maar edelherten doen niet voor ze onder. Het zijn de grootste op het land levende zoogdieren van Nederland. De vacht van het edelhert is nu grijsachtig bruin. Deze wintervacht bevat luchtcellen en heeft daardoor een goed isolerende werking. De winter is een seizoen van schaarste en daarom een moeilijke periode voor het edelhert. Geen wonder dat de herten hun activiteiten tot een minimum beperken. Ze eten vooral (dwerg)struiken, jonge boompjes en grassen, en zo lang er geen sneeuw ligt, snoepen ze ook graag eikels en beukennootjes. Boomschors helpt bij de spijsvertering.
Nature Today Masterclass Heb je ook zo’n behoefte aan een positief natuurgeluid en concrete acties voor meer natuur? Doe mee aan de online Nature Today Masterclass. Twaalf weken lang wekelijks korte sessies van toonaangevende sprekers zoals Arnold van Vliet en Jelle de Jong. De masterclass geeft je inspiratie, kennis en concrete ideeën. En vooral een flinke dosis hoop en moed om bij te dragen aan een duurzame toekomst. |
Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga; Jeroen Sidler, Waarneming.nl