27 nieuwe bladvlooien in Nederland
EIS Kenniscentrum InsectenBladvlooien lijken op kleine cicaden met doorzichtige vleugels. De jonkies zien er duidelijk anders uit dan de volwassen dieren. Ze zijn afgeplat en soms voorzien van opvallende washaren. Bladvlooien zuigen plantensappen en zijn vaak heel gespecialiseerd op een enkele plantensoort of enkele nauw verwante planten. In de balts spelen substraattrillingen een grote rol. Sommige soorten produceren gallen.
Diverse bladvlooien zijn van economisch belang, niet alleen door mechanische schade aan de planten, maar ook door de overdracht van ziekteverwekkers. Alleen al de perenbladvlo (Cacopsylla pyri) veroorzaakt jaarlijks voor enkele tientallen miljoen euro's aan schade in de fruitteelt.
Het is opvallend dat de laatste naamlijst van deze interessante en economisch belangrijke groep uit 1926 stamde. Een groep onderzoekers heeft nu op basis van een kritisch onderzoek van collectie-exemplaren, literatuur en veldwaarnemingen een nieuwe lijst opgesteld. Hierbij kwamen maar liefst 27 nieuwe soorten voor Nederland aan het licht. Anderzijds werden 13 soorten verwijderd, die bij nader inzien niet tot de Nederlandse fauna behoren.
Meer informatie
- Artikel 'First checklist of the Dutch jumping plant lice since 93 years (Hemiptera: Psylloidea)', verschenen in Nederlandse Faunistische Mededelingen 53
Tekst: Kees den Bieman & Roy Kleukers, EIS Kenniscentrum Insecten
Foto's: Theodoor Heijerman (leadfoto: bladvlooien. Boven: Craspedolepta latior, Cacopsylla crataegi en Aphalara ulicis. Onder: Cacopsylla pulchra, Bactericera reuteri en Spanioneura fonscolombi. Alle nieuw voor Nederland); Érsek László