Amazoneregenwoud

Amazonewoud hobbelt achter de klimaatverandering aan

Wageningen University
16-NOV-2018 - Het Amazonewoud past zich aan, maar kan de klimaatverandering niet bijhouden. Dat concludeert een team van ruim honderd wetenschappers, waaronder Pieter Zuidema van Wageningen Universiteit, in een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Global Change Biology.

Zuidema onderzocht met collega’s welke veranderingen het grootste tropische regenwoud van de wereld de afgelopen dertig jaar heeft ondergaan. Ze vrezen dat de biodiversiteit in de bossen op den duur zal afnemen, zegt Pieter Zuidema in De Volkskrant. Uit het onderzoek aan de hand van metingen op meer dan honderd plekken in het Amazonegebied blijkt dat de klimaatverandering sinds de jaren tachtig heeft geleid tot wijzigingen in de samenstelling van het bos. Toegenomen droogte, hogere temperaturen en de toegenomen hoeveelheid CO2 in de atmosfeer hebben invloed op groei en sterfte van boomsoorten. De ene soort is beter bestand tegen de veranderingen dan de andere.

Vooral bomen van soorten die groot worden en van soorten die goed tegen droogte kunnen, profiteren van de nieuwe omstandigheden. De ‘verliezers’ zijn boomsoorten die kleiner blijven en soorten die slecht tegen droogte kunnen. Het onderzoek laat zien dat het Amazonewoud zich aanpast aan een veranderend klimaat. De vraag is echter of die aanpassing snel genoeg kan gaan om grootschalige bossterfte als gevolg van verwachte toename van droogte in de toekomst te voorkomen.

Amazoneregenwoud

Tekst: Wageningen Universiteit
Foto's: Neil Palmer, CIAT, Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0; Artur Warchavchik, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0