Hebben we een vroege of late herfst? Oordeel zelf met de GrowApp-beelden
De Natuurkalender, GLOBE Nederland, Wageningen UniversitySinds half maart 2017 is de GrowApp beschikbaar in het kader van het wereldwijde GLOBE-programma (GLOBE Nederland en GLOBE wereldwijd). Doel is om samen met scholieren en publiek beter onderzoek te kunnen doen naar hoe veranderingen in weer en klimaat invloed hebben op het tijdstip waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur zich voordoen (de fenologie). De GrowApp is een uitbreiding van het Natuurkalenderonderzoek van Wageningen University. Door keer op keer met de app vanaf precies dezelfde plaats in precies dezelfde richting een foto te maken van een boom of natuurgebied ontstaat een time-lapsevideo. Naast dat het wetenschappelijk interessante gegevens oplevert, geven de video’s een mooi beeld van hoe de natuur, de wolken, de infrastructuur, het hele landschap om ons heen continu veranderen.
Invloed klimaatverandering op herfst
Een van de grote uitdagingen in de fenologie is het beter begrijpen van hoe klimaatverandering invloed heeft op wanneer herfstverschijnselen als bladverkleuring en bladval zich voordoen. De GrowApp-beelden bieden een nieuw instrument om de veelal geleidelijke verkleuring en bladval vast te leggen en te analyseren. Er komen steeds meer mensen bij die de GrowApp gebruiken. Afgelopen week werden in Nederland op ruim 700 plaatsen foto’s gemaakt. Er zijn ook steeds meer reeksen die al langer dan een jaar lopen. Hieronder een selectie van locaties waarbij zowel in 2017 als in 2018 rond eind oktober, begin november foto’s zijn gemaakt. Zoek de verschillen...
In voorbereiding op de ontwikkeling van de GrowApp waren we al eerder begonnen met het van een vast punt fotograferen van bomen. Hieronder twee voorbeelden. Het eerste voorbeeld is een reeks van twee witte paardenkastanjes achter de gebouwen Gaia en Lumen van Wageningen University aan de Droevendaalsesteeg in Wageningen. De laatste foto rechtsonder laat zien dat dit jaar het blad langer aan de bomen is blijven hangen dan de voorgaande drie jaren. Het voorbeeld daaronder is een berk in de Lumentuin, gevolgd door een straat met essen in ede en een straat met lindebomen. Vooral het contrast van de essen dit jaar en vorig jaar met 2016 is groot.
Doe mee met De Natuurkalender en GrowApp
Het is spannend om te zien wat de opeenvolgende weersextremen voor gevolgen hebben voor de natuur. Door mee te doen met De Natuurkalender en/of de GrowApp help je ons bij het onderzoek naar het effect van veranderingen in weer en klimaat op de natuur. Hieronder diverse links naar meer informatie.
- Instructies voor maken van time-lapse video’s met de GrowApp
- Downloaden GrowApp voor Android en iOS via www.growapp.today
- GrowApp-educatieprogramma van GLOBE
- Doorgeven van waarnemingen van bladverkleuring en bladval in kader van De Natuurkalender (kan met NatureToday-account)
- Registreren voor NatureToday-account met gratis nieuwsbrief (dagelijks of wekelijks)
Tekst: Arnold van Vliet en Wichertje Bron, GLOBE Nederland, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto’s: Arnold van Vliet