Raaf lijkt terug in de Kennemerduinen
ARK Rewilding NederlandHet gaat steeds beter met raven in Nederland. Decennialang had de raaf een ontzettend slecht imago en heerste de gedachte dat hij een brenger van ongeluk was. Door intensieve vervolging ging de soort snel achteruit en verdween de raaf uit Nederland. Dat raven weer in Nederland broeden is te danken aan een herintroductieproject op de Veluwe sinds midden jaren zeventig.
Dood doet Leven
Als echte aaseter profiteert de raaf van dode dieren in de natuur. Kadavers zijn onmisbaar in de natuur. Ze vormen de laatste schakel in een ingenieuze voedselketen. De dood van het ene dier betekent letterlijk het (over)leven van een ander. Het laten liggen van grote dode dieren in de natuur is echter ongebruikelijk in Nederland. In het project Dood doet Leven streeft ARK Natuurontwikkeling met verschillende organisaties als PWN en Ekogrön, naar meer kadavers van grotere diersoorten in de natuur.
Uitzonderlijke kadavers
Wilde dieren zoals konijnen, reeën en herten mogen na hun dood blijven liggen in de natuur en deel uitmaken van de natuurlijke cyclus van leven en dood. Wildlevende paarden en runderen in natuurgebieden moeten echter na hun dood ter destructie worden aangeboden. Een uitzondering hierop is als het afvoeren praktisch niet mogelijk is doordat een dood dier bijvoorbeeld onvindbaar is, in verre staat van ontbinding verkeert of op een onbereikbare of kwetsbare plek ligt. Op aanwijzen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) mogen deze zogeheten 'buitenmachtelijke' of 'kringloopkadavers' blijven liggen om opgenomen te worden in de natuurlijke kringloop.
Schotse hooglander als 'kringloopkadaver'
Eind maart werd een 16 jaar oude Schotse hooglander in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland na zijn dood aangemerkt als kringloopkadaver. Op aanwijzen van de NVWA bleef de stier liggen omdat weghalen praktisch niet mogelijk bleek. Cameravallen registeren hoe het dier wordt opgenomen in de natuurlijke kringloop. Op deze wildcamera’s was te zien hoe eksters, kraaien en vossen het kadaver al snel als voedselbron ontdekten, toen er ineens twee raven bij de dode stier opdoken. Van de vroege ochtend tot in de schemering weet dit paartje raven het kadaver te vinden.
Raaf lijkt terug in de Kennemerduinen (Bron: Ruud Maaskant)
Raaf terug als broedvogel in Noord-Holland
In 2016 kwamen voor het eerst sinds de achttiende eeuw weer ravenjongen ter wereld in de provincie Noord-Holland, in de omgeving van ’s Graveland. In 2017 meldden vogelaars al activiteit van raven in de Kennemerduinen. Deze grootste vogel uit de familie van de kraaien staat bekend als vroege broeder waarvan het broedsucces met name afhankelijk is van de beschikbaarheid van aas. Nu blijkt dat er een paartje aanwezig is, mogen we in 2019 misschien wel de eerste ravenjongen in de Kennemerduinen verwelkomen.
Meer informatie
Tekst: Bart Beekers & Karsten Reiniers, ARK Natuurontwikkeling en Bob Kiel, PWN
Film: Ruud Maaskant, PWN
Foto: Han Bouwmeester
Tekening: Jeroen Helmer, ARK Natuurontwikkeling