Ervaar jij muggenoverlast bij huidige recordhoge temperaturen of niet?
Muggenradar, Wageningen UniversityIn de afgelopen jaren hebben we met het Muggenradaronderzoek aangetoond dat in heel Nederland niet alleen de huissteekmug van het biotype pipiens voorkomt maar ook het biotype molestus. Het uiterlijk van beide biotypen is precies hetzelfde. Opvallend aan de molestus is echter dat ze vooral zoogdieren bijt en niet in winterrust gaat. Het veelvuldig voorkomen verklaarde waarom we de laatste jaren regelmatig in de winter meldingen van muggenoverlast kregen. Het is echter nog onbekend waar en hoe vaak muggenoverlast in de winter voorkomt. Aan de recente tweets hieronder is te zien dat ook de afgelopen weken steekmuggen actief waren en dat mensen daar verbaasd over waren.
Meld jouw mate van muggenoverlast
Een van de theorieën is dat de molestus huissteekmug in de winter actiever wordt bij hogere temperaturen. De huidige extreem tot recordhoge temperaturen rond de jaarwisseling zijn dus een geschikt moment om naar de mate van muggenoverlast te vragen. Wil je ons helpen met ons onderzoek door via het waarnemingsformulier op Muggenradar.nl door te geven hoeveel muggenoverlast je ervaart? De opties zijn: ‘Geen overlast’, ‘Een beetje overlast’, ‘Veel overlast’, ‘Heel veel overlast’.
Je kunt je waarneming anoniem doen of via je Nature Today-account. In dat laatste geval kun je in de toekomst, na inloggen, je eigen waarnemingen terug zien. (Met een Nature Today-account ontvang je ook de gratis dagelijkse of wekelijkse emailnieuwsbrief met een overzicht van alle nieuw verschenen natuurberichten geschreven door topbiologen. Je kunt zelf aangeven of en wanneer je de nieuwsbrief wilt ontvangen).
Meerdere muggensoorten kunnen actief zijn
Het zijn overigens niet alleen de huissteekmuggen die momenteel actief kunnen zijn. Begin 2014 kregen we na een oproep gedurende de zeer zachte januari en zeer zachte februari ruim tweeduizend steekmuggen opgestuurd. 60% van de ingestuurde muggen was een huissteekmug (Culex geslacht), 33% een wintersteekmug (Culiseta geslacht) en de overige 7% was een malariamug (Anopheles geslacht). Van de overlastveroorzakende huissteekmuggen bleek 88% het molestus biotype te zijn. De rest bleek pipiens of een kruising tussen pipiens en molestus (hybride). Op dit moment kunnen overigens geen muggen ingestuurd worden en beperken we ons tot de meldingen van de mate van overlast.
Tekst: Arnold van Vliet, Muggenradar.nl, Wageningen University
Foto’s: Hans Smid, Bugsinthepicture.com