De afgelopen week nam het aantal berichten over muggen en muggenbulten op sociale media toe. Een duidelijk teken dat de huissteekmug al volop actief is. Dit is ook te zien aan het aantal muggenbulten op armen, benen van de mensen in de straat. Normaal gesproken begint de muggenoverlast pas echt toe te nemen vanaf de tweede helft van juni en bereikt de overlast een piek in juli en augustus.
Maand eerder
De uitzonderlijk hoge temperaturen in de afgelopen twee maanden heeft de huissteekmug vroeg geactiveerd uit winterrust. Normaal is april nog te koud voor een goede ontwikkeling van de huissteekmug. Dit jaar was april echter drie graden warmer dan normaal en mei zelfs 3,1 graden warmer dan normaal. Mei was daarmee zelfs warmer dan normaal in juni. Het gevolg is dat de eerste generatie van de huissteekmug tussen half en eind mei tevoorschijn kwam en de vrouwtjesmuggen op zoek gingen naar bloed. In een jaar met normale temperatuur is dat pas eind juni.
Nu al tweede generatie muggen
Na het leggen van eitjes duurt het normaal gesproken zo’n vier weken voordat de larven zich ontwikkeld hebben en de nieuwe muggen uit de poppen komen. De snelste exemplaren kunnen zich in twee weken tijd ontwikkelen. Door de zeer hoge temperaturen dit jaar is de ontwikkeling van de larven echter ook versneld en verschijnt rond deze tijd al een tweede generatie muggen. Als de temperatuur dit jaar verder normaal blijft dan kunnen we dit jaar minimaal 1 extra generatie muggen hebben.
Voldoende neerslag?
Een extra generatie muggen betekent bij voldoende neerslag ook extra overlast. Regelmatig neerslag is voor muggen belangrijk om hun broedplaatsen lang genoeg gevuld te houden zodat larven voldoende tijd hebben om zich te ontwikkelen. De meeste muggenoverlast door huissteekmuggen veroorzaken we zelf met de vele met water gevulde emmers, plantenbakken en regentonnen die we in onze tuinen hebben staan. Door het ontbreken van natuurlijke vijanden kan de muggenlarvendichtheid in dit soort kunstmatige broedplaatsen oplopen tot honderden larven per liter water.
Vorig voorjaar was het tot in juni zeer droog. Dit jaar is dat minder het geval (zie kaart) al is het gemiddeld genomen nog geen nat voorjaar en koersen we volgens het KNMI af op een plek bij de 5% droogste jaren tegen het eind van deze maand. Op diverse plaatsen zijn echter zeer grote hoeveelheden neerslag gevallen waardoor broedplaatsen regelmatig gevuld werden. Zware neerslag kan echter ook nadelig uitpakken voor muggen omdat muggenlarven dan uit de bakjes kunnen spoelen. Hoe groot dat effect is, is niet bekend.
Vroeg veel muggenoverlastmeldingen op Muggenradar.nl
Aan de meldingen op Muggenradar.nl zien we dat veel mensen al een flinke muggenoverlast ervaren. In de periode van 1 mei tot en met 11 juni bleek 36% van de meldingen in de categorie ‘Heel veel overlast’. Vorig jaar viel maar 14% van de meldingen in mei en juni in de categorie ‘Heel veel overlast’. In deze periode vorig jaar gaf 39% aan geen overlast te ervaren terwijl dat dit jaar maar 24% is.
Doet u ook mee aan het Muggenradaronderzoek?
Op onderstaande kaart ziet u waar dit jaar al meldingen van de mate van muggenoverlast zijn doorgegeven tot en met 12 juni 2018. De meeste waarnemingen worden doorgegeven op het moment dat er media-aandacht voor het onderzoek is. We zoeken mensen die met regelmaat (bijvoorbeeld wekelijks) een melding van de mate van muggenoverlast willen doorgeven via Muggenradar.nl, zodat we de ontwikkeling in de tijd beter kunnen volgen. U kunt dit anoniem doen, maar ook via uw NatureToday-account. Als u eerst inlogt voordat u uw waarneming doorgeeft, dan kunt u uw waarnemingen later nog terugkijken. Een account kunt u aanmaken via deze link. U kunt dan ook aangeven of u de dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief van Nature Today wilt ontvangen.
Tekst en foto's: Arnold van Vliet en Sander Koenraadt, Wageningen University en Muggenradar.nl