Hoeveel tijgers worden dit weekend gezien?
De VlinderstichtingEr zijn veel nachtvlinders met namen van andere dieren. Niet alleen tijgers, maar je kunt ook hyena, diverse beren, dromedaris, schaapje en eekhoorn te zien krijgen. Voor sommige soorten is de naamgeving wel logisch. De rups van de eekhoorn lijkt wel op het zoogdier waarnaar hij vernoemd is. Een deel van de rups staat rechtop en lijkt sprekend op de dikke pluimstaart van de eekhoorn. Ook de beervlinders hebben hun naam te danken aan de rupsen die erg harig zijn. Hoe de tijgers aan hun naam komen is niet helemaal duidelijk, maar het zijn al wel erg lang bestaande namen.
Nachtvlinders krijg je niet makkelijk te zien. Er is een aantal dat gewoon overdag actief is zoals de sint-jacobsvlinder en de gamma-uil. Soms vliegt er een nachtvlinder naar binnen als op een warme avond de deur open staat en het licht binnen brandt en soms kom je een rustend exemplaar tegen op een muur of boomstam. Maar verreweg de meeste nachtvlinders verbergen zich overdag en komen pas tevoorschijn als het donker wordt. Tijdens de Nationale Nachtvlindernacht gaan we proberen die verborgen wereld zichtbaar te maken. Op meer dan 70 locaties kunt u mee op ontdekkingsreis. Met behulp van een felle lamp en een opgespannen wit laken hopen we zoveel mogelijk verschillende nachtvlinders te zien te krijgen.
Het is vreemd om nachtvlinders te lokken met licht, want daar hebben ze een hekel aan! Het is dan ook niet zozeer lokken als wel verwarren. Door de felle lamp kunnen ze zich moeilijk oriënteren en als ze eenmaal op het witte, felverlichte laken zitten, denken ze dat het dag is en blijven ze doodstil zitten. Er zijn wel nachtvlinders die je echt kunt lokken, maar dan niet met licht, maar met stroop of smeer. Dat is een zoet mengsel dat op bomen wordt gesmeerd en waarop sommige nachtvlinders dol zijn. Om de geur goed te laten verspreiden wordt vaak ook wat alcohol toegevoegd. In de zomer is dat niet altijd een succesvolle methode omdat de stroop moet concurreren met de nectar uit bloemen, maar op plekken met weinig bloeiende planten en in voor- en najaar is dit vaak wel succesvol. We hopen op goed weer, dan kan iedereen dit weekend nachtvlinders ontdekken.
Kijk hier voor meer informatie over de plaatsen waar openbare nachtvlindernachten zijn.
Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting