Roze Spreeuwen in winters Nederland
Vogelbescherming NederlandBericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op [publicatiedatum]
De Nederlandse winter kleurt roze! Deze winter verblijven er maar liefst twee Roze Spreeuwen in ons land en dat komt zelden voor. Allebei hebben ze een tuin opgezocht waar goed gevoerd wordt. En wat blijkt: deze twee exoten zijn dol op echte Hollandse vogelpindakaas! Krijgen we deze twee ook te zien tijdens de Tuinvogeltelling op 17 en 18 januari?
Roze Spreeuwen leven normaal gesproken in de steppes van Turkije tot (vooral) in Centraal-Azië, waar ze als nomaden rondzwerven. Toch komen ze ook regelmatig tot broeden in Bulgarije en Roemenië. De verspreiding in het broedseizoen wordt vaak gedicteerd door sprinkhanen. Waar deze in grote aantallen opduiken, kunnen ook enorme kolonies Roze Spreeuwen ontstaan: tot soms wel tienduizenden paren.
Na het broedseizoen vertrekken alle Roze Spreeuwen naar India om er de winter door te brengen. Tijdens de voor- of najaarstrek verdwalen ze daarbij geregeld en zwerven door West-Europa. Zo kan het dus gebeuren dat er een Roze Spreeuw in Nederland terecht komt.
Tot begin 21e eeuw werd de Roze Spreeuw in Nederland als dwaalgast beschouwd, die vanaf de jaren ’80 wel bijna jaarlijks werd gezien. In 2002 vond een invasie plaats in Europa, met ook in Nederland tientallen vogels. Vanaf dat moment werd de Roze Spreeuw niet meer officieel bestempeld als dwaalgast. Dat wil overigens niet zeggen dat ze niet meer zeldzaam zijn: afgelopen jaar werden er bijvoorbeeld maar weinig gezien in Nederland.
Des te leuker is het dat deze winter twee Roze Spreeuwen proberen te overwinteren in Nederland, eentje in Vlaardingen en de ander in het Friese Kollum. Gezien het feit dat de vogels normaliter veel zuidelijker en dus in een ander klimaat de winter doorbrengen, is dat best wel bijzonder.
Beide vogels hebben een tuin uitgezocht waar wordt gevoerd, en allebei blijken ze dol op speciale ‘vogel-pindakaas’. De Roze Spreeuw in Vlaardingen verdedigt zijn pindakaasvoorraad zelfs tegen de grotere (en doorgaans vrij dominante) halsbandparkieten. Wie weet worden de twee Roze Spreeuwen ook doorgegeven tijdens de Nationale Tuinvogeltelling op 17 en 18 januari aanstaande.
In beide gevallen gaat het om een jonge, dus onervaren, vogel die op weg naar Zuid-Azië blijkbaar een afslag heeft gemist. De Vlaardingse vogel dook afgelopen augustus op in het oosten van Duitsland. Daar werd hij gevangen en geringd. Dit is daarmee de eerste keer dat een Roze Spreeuw met buitenlandse ring in Nederland kon worden afgelezen.
Tekst: Gert Ottens, Marieke Dijksman; Vogelbescherming Nederland
Foto: fotograaf bij de redactie bekend