Zeer zeldzame gestreepte pijlstaart gezien in tuin
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]
Dit voorjaar is goed voor trekvlinders. Naast distelvlinder en atalanta, die in groten getale zijn binnengevlogen komen er ook al veel meldingen van kolibrievlinder binnen. Klap op de vuurpijl is wel de gestreepte pijlstaart die op 7 juni werd gezien in een tuin in Velserbroek.
In het natuurbericht van 4 juni werd al in gegaan op de distelvlinder die in flink aantal is binnen gekomen. Weliswaar niet zoveel als in het topjaar 2009, maar toch veel meer dan in ‘normale’ jaren. Een andere trekvlinder, de kolibrievlinder, is het afgelopen weekend ook erg veel waargenomen en de altijd vrij algemene gamma-uil, ook een trekvlinder, is al met honderden gemeld.
Toch was het een grote verrassing dat er op de facebookpagina van De Vlinderstichting een foto van een gestreepte pijlstaart verscheen. De waarnemer Peter Oudt meldde: “De pijlstaart zat gisterochtend op de bezemsteel in mijn achtertuin. Hij zat er de hele dag en in de avond is hij gaan vliegen. Ik vond ‘m zo bijzonder dat ik nu blij ben dat ik de foto gemaakt heb”. De gestreepte pijlstaart is een zeer zeldzame trekvlinder waarvan slechts tientallen waarnemingen bekend zijn. In 2002 waren er relatief veel waarnemingen, vooral op de Zeeuwse eilanden.
De laatste waarnemingen dateren uit 2011 in Noord-Holland en Friesland, maar dit jaar was er op Waarneming.nl op 30 mei ook al een melding uit Emmeloord. Het is een soort uit Zuid-Europa en hij heeft een voorkeur voor warme open plaatsen, vooral langs de kust en in tuinen, maar ook brede bospaden in open bossen. De vlinders vliegen vooral in de schemering en net voor zonsopkomst. Ze bezoeken bloemen en komen af op licht. Tijdens de trek is deze pijlstaart ook overdag actief. De soort kan niet in Nederland overwinteren en blijvende populaties krijgt hij dus niet. Wel worden er af en toe rupsen gevonden. De waardplanten wilgenroosje en walstro bijvoorbeeld zijn hier voldoende aanwezig. We zijn benieuwd of er nog meer meldingen komen, want de vlinder kan de hele zomer door nog worden gezien. Opletten dus in de tuin de komende weken! Al uw tuinwaarnemingen kunt u doorgeven via de jaarrondtuintelling.
Tekst Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Peter Oudt