Eitjes kleine vos nu te vinden
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]
De kleine vos kwam begin maart massaal tevoorschijn uit de overwintering, terwijl de dagpauwoog toen nog erg schaars was. Inmiddels vlogen tijdens de mooie dagen vorige week veel meer dagpauwogen en lijkt kleine vos al weer grotendeels verdwenen. Maar die er nog zijn planten zich nu voort.
Ze zijn er nog wel, maar niet meer in die grote aantallen als eerder in het voorjaar. Dat klopt met andere jaren. Kleine vossen komen snel uit overwintering en meestal is de piek begin april al achter de rug. Ze hebben als vlinder overwinterd in een schuurtje, op zolder of in een holle boom en worden op de eerste voorjaarsdagen actief. Dan gaan ze op zoek naar voedsel, maar al snel ook naar een partner om mee te kunnen paren.
Mannetjes bezetten territoria, die ze verdedigen tegen indringers en waarin ze hopen een vrouwtje te kunnen verwelkomen. Na de paring gaat het vrouwtje op zoek naar plekken om haar eitjes af te zetten en dat is deze dagen te zien. Je moet dan opletten op het gedrag van een kleine vos. Een vlinder die op een kale plek op het pad zit en zodra er iets langskomt dat achtervolgt is vast en zeker een mannetje.
Een vlinder die maar zenuwachtig boven jonge brandnetels fladdert en af en toe even gaat zitten alvorens weer verder te zoeken is typisch een vrouwtje. Zo’n vrouwtje zoekt de ideale plek voor haar kroost. Ze zal de rupsen zelf nooit te zien krijgen, want ze sterft nadat ze de eitjes heeft afgezet, maar ze zorgt wel voor goede overlevingskansen. Zo zet ze haar eitjes alleen af op planten waarvan de rupsen kunnen eten en bij de kleine vos is dit grote brandnetel. Ze zet wel 60 tot 100 eitjes bij elkaar af en doet dat pas als ze weet dat er voldoende voedsel is voor zo’n rupsenaantal. Nu zijn de brandnetels nog klein, maar de komende weken groeien ze bijzonder hard en als de rupsen het meeste voedsel nodig hebben is de plant flink gegroeid.
Als je zo’n zoekend vrouwtje in de gaten houdt en ze blijft wat langer op een brandnetel zitten en gaat naar de onderzijde van het blad, dan is ze waarschijnlijk begonnen met het afzetten van de eitjes. Ga er dan niet direct op af, maar wacht een paar minuten. Dan is het vrouwtje zo druk bezig met de ei-afzet dat ze niet snel verstoord wordt, als je tenminste langzaam beweegt. Voorzichtig dichterbij komend kun je dan zo’n vrouwtje met haar eitjes mooi te zien krijgen en misschien zelfs wel een foto maken.
Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting