Maretak in oude appelboom (foto: Toubib, GNU-FD licentie)

Bijzondere waarneming: maretak op berkenboom

9-FEB-2015 - Boswachters van Natuurmonumenten in Limburg wisten niet dat het zo bijzonder was: maretak op een berk. De maretak hangt al enkele jaren in een berk op de Brunssummerheide en omdat maretak hier vele voorkomt, was dit niet eerder gemeld. Floron, hét plantenonderzoeksbureau uit Leiden, heeft nu aangegeven dat de maretak zelden op berken voorkomt.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Boswachters van Natuurmonumenten in Limburg wisten niet dat het zo bijzonder was: maretak op een berk. De maretak hangt al enkele jaren in een berk op de Brunssummerheide en omdat maretak hier vele voorkomt, was dit niet eerder gemeld. Floron, hét plantenonderzoeksbureau uit Leiden, heeft nu aangegeven dat de maretak zelden op berken voorkomt.

"Volgens mij zit de maretak al ongeveer vier jaar op de berkenboom en eerlijk gezegd, wij wisten niet dat dit zo bijzonder was. Maretak komt in Zuid-Limburg veel voor," aldus een verraste Niki Jasper, boswachter voor Natuurmonumenten in Zuid-Limburg. Zij werd op het bijzondere natuurverschijnsel gewezen door collega-boswachter Frans Kapteijns. De maretak zie je meestal als mooie bollen in populieren en fruitbomen.

Maretak in oude appelboom (foto: Toubib)

Heksenbezem of maretak?
Vaak wordt er geroepen, dat er maretakbollen in berken zitten, maar dat zijn dan meestal heksenbezems, een soort gal van een schimmel. Maar in dit geval gaat het echt om maretak, voor de meeste mensen bekend uit de stripverhalen van Asterix en Obelix. De druïde Panoramix is daarin vaak op zoek naar maretak.

Halfparasiet
De maretak is een groenblijvende plant uit de sandelhoutfamilie (Santalaceae). De plant leeft op bomen. Het is een halfparasiet: voor water en zouten is de plant afhankelijk van zijn gastheer. De maretak wordt ook mistletoe, mistel of vogellijm genoemd. In Nederland is de soort wettelijk beschermd.

Tekst: Natuurmonumenten
Foto: Toubib, GNU-FD licentie