Plaatselijk enorm veel eikenprocessierupsen
De NatuurkalenderBericht uitgegeven door het Kenniscentrum Eikenprocessierups [land] op [publicatiedatum]
Op diverse plaatsen in het land worden uitbraken van eikenprocessierupsen gemeld. Op die plaatsen worden hele ‘dekens’ van rupsen op eikenbomen aangetroffen. Daarnaast wordt een forse toename van eikenprocessierupsen geconstateerd ten opzichte van voorgaande jaren in grensgebieden met België, het westelijke deel van Noord-Brabant, het oostelijke deel van Gelderland en Overijssel, het zuidelijke deel van Utrecht en het westelijke deel van Flevoland. In Groningen, Drenthe en Friesland worden op nieuwe locaties nesten ontdekt. Met de mooie dagen voor de deur is de kans op letsel reëel aanwezig indien men met de brandharen in contact komt.
De eikenprocessierups is te herkennen aan lange grijze lichaamsharen (dit zijn overigens niet de brandharen), grijze flanken en een zwarte streep op de rug. De rupsen verblijven in nesten op eikenbomen en verplaatsen zich in processie door de boom. De nesten hebben het formaat van een tennisbal en soms van een voetbal. Bij zware aantastingen zijn complete “dekens” van rupsen zichtbaar zoals nu het geval is op diverse plaatsen in Zwolle (zij bijgaande foto). In diverse regio’s wordt dus een flinke toename gezien in het aantal rupsen ten opzichte van voorgaande jaren. Gebieden met een zorgvuldig beheer zien wel een toename van de aantasting maar de situatie is er beter beheersbaar.
De spreiding in de ontwikkeling van de rupsen is dit jaar groot. Veel rupsen zijn nu onrustig en aan de wandel. Daarnaast bevinden de rupsen zich ook veelal in nesten. De rupsen hebben inmiddels het stadium bereikt waarop ze honderdduizenden brandharen bezitten. Vooral de rupsen die aan de wandel zijn en bezig zijn met maken van hun nesten vormen daardoor een risico voor mens en dier. Hieronder staan enkele tips om overlast te voorkomen:
- Vraag bij activiteiten in de buurt van eikenbomen eerst bij de boomeigenaar of er eikenprocessierupsen in de bomen aanwezig zijn.
- Vermijd verblijf binnen het kroongebied van eikenbomen die aangetast zijn door eikenprocessierups.
- Zorg dat kinderen en huisdieren niet in de buurt van eikenprocessierupsen verblijven.
- Ga vooral niet zelf bestrijden en schakel een professioneel bedrijf in, de gevolgen van een onprofessionele aanpak kunnen veel overlast voor uzelf en uw omgeving veroorzaken.
- Meld een aantasting bij uw gemeente.
- Bij ernstige allergische reacties, benauwdheid, koorts, en oogproblemen naar aanleiding van blootstelling aan brandharen dient u contact op te nemen met de huisarts. Voor mensen die nooit in contact zijn geweest met de brandharen kan het 8 uur duren voordat allergische reacties ontstaan.
Voor meer informatie over de eikenprocessierups kunt u terecht op www.eikenprocessierups.info.
Tekst: Kenniscentrum Eikenprocessierups
Foto’s: Henry Kuppen en Silvia Hellingman