Midwinterwaarnemingen van vlinders
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]
Vrijwel dagelijks komen er meldingen binnen, ook al is het midden in de winter. Enerzijds van vlinders die door de zon en temperatuur actief zijn geworden, maar ook eitjes en rupsen worden nu gevonden.
Op zonnige momenten zijn de afgelopen weken hier en daar vlinders die normaal gesproken in diepe winterrust zijn, ontwaakt en actief geworden. Deze week zijn atalanta en dagpauwoog buiten nog min of meer actief aangetroffen. Vorige week waren er ook meldingen van kleine vos en citroenvlinder. Gehakkelde aurelia, die ook als vlinder de winter doorkomt, laat zich blijkbaar niet zo makkelijk wakker maken, want deze is niet meer gemeld sinds begin december.
Alle andere dagvlinders overwinteren niet als vlinder, maar als ei, rups of pop. Poppen van de meeste soorten zijn goed verborgen, maar toch zijn er wel een aantal gezien. Groot koolwitjespoppen zijn namelijk niet zo goed verstopt en worden soms gevonden als ze zijn vastgemaakt aan paaltjes of tegen de muur van een huis of schuur.
Heel bijzonder is het dat er ook nog steeds rupsen van groot koolwitje worden gevonden. Normaal gesproken moeten die nu allemaal al pop zijn. Alleen dan kunnen ze een flinke vorstperiode overleven. Ze zijn allemaal wel in het laatste stadium en kunnen dus verpoppen, maar bij lage temperaturen gaat de ontwikkeling heel langzaam. Kunnen ze in de zomer binnen een aantal dagen aan verpopping toe zijn, nu kan dat een kwestie van weken zijn. Het is de vraag of ze die tijd krijgen, en een flinke nachtvorst zullen ze niet overleven. Op 14 januari werden nog een aantal rupsen aangetroffen op kool in de vlindertuin van Zuidwolde en ook eerder deze maand zijn ze van diverse locaties gemeld. Voor de soort zal dit geen negatieve gevolgen hebben, want het gaat maar om een klein aantal. De meeste zullen inmiddels al ‘veilig’ pop zijn.
Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling; Joop Verburg