Bijzondere natuur Miljoenenlijntje
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]
Het is een bijzondere spoorlijn tussen Kerkrade en Schin op Geul. Je ziet er de spectaculaire koninginnenpage, maar ook orchideeën, sprinkhanen, bijen en bijzondere hooiwagens. Het is daarnaast een van de weinige vliegplaatsen van het bruin dikkopje, een dagvlinder.
Het spoorlijntje, ook wel Miljoenenlijntje genoemd, doorsnijdt een stuk met kalkrijke bodem en hier komen veel van die zeldzaamheden voor. De spoorinsnijding bij Eys is zo’n plek en op de steile helling hier vind je kalkgrasland, een plantengroei die je verder vooral over de grens, bijvoorbeeld in de Duitse Eifel tegenkomt. De planten groeien hier niet zo hard en dat betekent dat er ook nog kale grond te zien is, wat extra goed opwarmt bij zonnig weer. De omstandigheden zijn daardoor bijzonder en dat zorgt voor bijzondere bewoners.
Het was een van de laatste vliegplaatsen van inmiddels uit ons land verdwenen dagvlinders zoals kalkgraslanddikkopje, dwergblauwtje en steppeparelmoervlinder. Maar nog steeds is er veel moois te beleven. Het bruin dikkopje heeft hier een kleine populatie en de koninginnenpage, een prachtig grote, felgele vlinder, kom je er zeer regelmatig tegen. De vrouwtjes zetten eitjes af op de veel voorkomende wilde peen, een van de planten waarop de rupsen gespecialiseerd zijn.
Tijdens onderzoek van EIS-Nederland bleken langs het Miljoenenlijntje veel bijzondere andere ongewervelden voor te komen. Zo zijn er maarliefst 16 soorten hooiwagens aangetroffen, dat is vijftig procent van alle soorten die uit ons land bekend zijn! Hooiwagens zijn spinachtigen, maar net wat anders. Het zijn alleseters. Ze jagen op allerlei andere kleine dieren, maar eten ook aas en ander dood materiaal. Ze zijn gevoelig voor uitdroging en leven vaak in vochtige niet te warme biotopen. Een van de meest zeldzame hooiwagens die er is gevonden leeft in een tunneltje onder de spoorlijn. De oude verweerde muur in het koude winderinge tunneltje blijkt voor deze hooiwagen het ideale leefgebied. Ook voor wantsen, bijen, sprinkhanen en veel andere soorten is het spoorlijntje van bijzonder belang.
Op dinsdag 26 februari zal er in de stationsrestauratie van Simpelveld, langs het spoorlijntje een informatie-avond worden gehouden over het spoorlijntje, de soorten die je er kunt tegenkomen, maar ook het beheer dat nodig is om de waarde in stand te houden. Op 9 maart gaan de handen uit de mouwen en gaan we actief aan de gang om de spoorlijn te beheren. De avond en werkdag worden verzorgd door de Zuid-Limburgse Stoomtreinmaatschappij (ZLSM), Stichting VeldOnderzoek Flora en Fauna (VOFF) en de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg, (IKL) in het kader van Groen en Doen, mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken.
Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto´s: Kars Veling; Jinze Noordijk