Grijze zeehond

Nieuw record grijze zeehond op Griend

23-DEC-2012 - Eind december telde beheerder Otto Overdijk van Natuurmonumenten bij een bezoek aan Griend 65 grijze zeehonden, waaronder 26 pasgeboren jongen. Het hoogste aantal van de afgelopen jaren.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Eind december telde beheerder Otto Overdijk van Natuurmonumenten bij een bezoek aan Griend 65 grijze zeehonden, waaronder 26 pasgeboren jongen. Het hoogste aantal van de afgelopen jaren.

Lustrum
De grijze zeehond vierde in 2011 zijn lustrum op Griend na een groot aantal jaren van afwezigheid. Overdijk: 'de grijze zeehond zoekt steeds vaker Griend op. Griend ligt namelijk hoger boven water dan de nabij gelegen Richel. De Richel kan bij verhoogde vloed onder water lopen en Griend niet'. Daarnaast is Griend een rustige plek, zonder verstoring door mensen.

Grijze zeehonden (foto: Rik Kruit)

Veilig
Overdijk: 'die rust hebben de jonge grijze zeehonden hard nodig, want ze hebben bij geboorte een dichte bontjas aan. Steek je neus buiten de deur en je weet waarom, kou. Die bontjas zou zich vullen met liters water en zwemmen onmogelijk maken. Rust is dus van levensbelang'.

De Richel
Ook De Richel, vlakbij Vlieland, heeft voordelen voor de zeehonden. Deze zandplaat ligt namelijk dicht bij diep water, de vaargeul. Bij onrust kunnen de ouders snel een veilig heenkomen zoeken. Griend ligt echter op de Grienderwaard, die droogvalt bij normaal eb. De logge moeders moeten dan die ondiepte over om hun jongen te zogen. Dat oversteken van de Grienderwaard naar het eiland is een hele klus voor de moeder, ze kan zich makkelijker in water bewegen dan op land of slik.

Toch Griend
Overdijk: 'aangezien de aantallen van de grijze zeehond op Griend de laatste jaren sterk toenemen, denken we dat na afweging van de voor- en nadelen uiteindelijk toch voor de veiligheid van Griend wordt gekozen. De extra inspanning op de koop toenemend. Daarom is het zo belangrijk deze kraamkamer voor de grijze zeehond te behouden'. Help je ook mee?

Bron: Natuurmonumenten
Foto: Rik Kruit, Saxifraga