Wie zoet smeert krijgt vlinders
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]
Je zou het niet verwachten maar zelfs op Sinterklaasavond kun je nog vlinders actief zien. Het gaat om een paar soorten nachtvlinders die in december vliegen en kunnen worden gezien als het niet al te slecht weer is en niet te hard waait.
De wintervlinders zijn beide nog aanwezig en vooral de kleine wintervlinder wordt soms in grote aantallen gezien. Als je op de zandgronden een bos afzoekt met je zaklantaarn moet je niet raar staan te kijken als je er 1.000 of 2.000 telt. Ze zitten meestal niet in grote groepen bijeen, maar wel verspreid door het hele bos kom je er per boom één tot drie of vier tegen. In een groot bosgebied kan het dan snel oplopen. Ook komen er regelmatig meldingen van mensen die deze soort op hun raam hebben zitten. Ze komen op het verlichte raam af en gaan daar in rust. Ook de grote wintervlinder laat zich makkelijk aantrekken door licht. Eigenlijk moeten we zeggen: laat zich verwarren door licht. Ze kunnen uren op een verlicht raam zitten omdat het licht ze doet denken aan de dag en dan zijn ze in rust. De grote wintervlinder wordt regelmatig bij lichtbronnen gezien. Dat kunnen de ramen van onze huizen zijn, maar ook verlichte reclamezuilen, bijvoorbeeld of bushokjes of viaducten.
Een andere groep vlinders kun je aantrekken met zoete stof. Hoewel je er in december natuurlijk geen tientallen vlinders meer mee lokt kun je toch wel succes hebben met stropen. Een zoete, geurende stroop aanbrengen op een boom of andere plek kan nachtvlinders aantrekken. Het zijn vooral uilen die hier gek op zijn en een aantal zijn in december nog aanwezig en actief. De zwartvlekwinteruil bijvoorbeeld is de afgelopen dagen regelmatig gemeld door nachtelijke vlinderstropers. Ook de bosbesuil staat bekend om zijn voorkeur voor zoetigheid en ook deze is in december al aangetroffen. De vlinders kleven niet vast aan de stroop, maar zuigen de zoetigheid op met hun roltong. In een vorig natuurbericht heeft al eens een recept voor stroop gestaan (met allerlei boeiende alcoholische toevoegingen), maar er zijn ook vlinderaars die alleen pure stroop smeren en er zijn er die ‘gewoon’ wat wijn op een boom sproeien (met zo’n plantenspuit) en ook dat schijnt te werken.
Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting