Wat een blauwtjes!
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]
Afgelopen zaterdag werd er bij De Vlinderstichting gepuzzeld. Honderden foto’s van vlinders werden op naam gebracht. Daarbij flink wat blauwtjes. Een lastige groep?
Als je een Europese veldgids openslaat word je helemaal moedeloos van die blauwtjes. Pagina na pagina vol met soorten die op het eerste gezicht vreselijk veel op elkaar lijken. Meer dan 80 soorten, Hoe kom je daar ooit uit? Gelukkig komen deze blauwtjes niet allemaal in Nederland voor en in ons land is het dus wat overzichtelijker, maar ook hier hebben we toch 13 soorten.
Maar het is niet zo moeilijk als het lijkt. Van die 13 zijn de meeste erg zeldzaam en maar op heel specifieke plekken aanwezig. Soorten als staartblauwtje, tijgerblauwtje en geraniumblauwtje zijn nog niet vast in Nederland, maar zwerven af en toe eens binnen. Veenbesblauwtje komt nog maar erg weinig voor en is alleen op een plek in Drenthe en een in Groningen te zien. Het pimpernelblauwtje komt alleen voor bij Den Bosch en het donker pimpernelblauwtje in het Roerdal. Dwergblauwtje en klaverblauwtje worden alleen af en toe in Zuid-Limburg gezien. Het gentiaanblauwtje is iets minder zeldzaam, maar is beperkt tot kleine plekjes in vochtige heiden waar klokjesgentianen voorkomen. Daarbuiten zal je deze niet te zien krijgen.
We houden eigenlijk maar vier soorten over die redelijk verspreid in ons land zijn aan te treffen, waarvan het heideblauwtje nog de meest schaarse is. Deze vinden we alleen op vochtige heiden, vaak als er flink wat dopheide staat. Op de hogere zandgronden is deze soort, die vooral in juli vliegt nog wel te vinden, maar dan moet je wel echt op zoek in de natuurgebieden met vochtige heide.
Bruin blauwtje is vooral veel in de kalkrijke duinen aanwezig, maar komt ook in Zeeland algemeen voor. Het is bovendien een goede zwerver en langs de grote rivieren, maar ook daarbuiten is hij aan te treffen. Het is een soort van schrale graslanden met reigersbek en ooievaarsbek. Je kunt bruin blauwtjes dan ook veel vinden in de industrie- en havengebieden van Amsterdam en Rotterdam.
Icarusblauwtje en boomblauwtje zijn overal in Nederland te vinden en hebben meerdere generaties per jaar, zodat je ze ook regelmatig te zien krijgt. Het eerste blauwtje dat dit voorjaar te zien zal zijn is boomblauwtje. Deze is veel aanwezig in steden en dorpen en een blauwtje in uw tuin is vast en zeker een boomblauwtje. Icarusblauwtjes zijn typisch voor bloemrijk grasland en deze vind je dus veel in wegbermen en bloemenweiden in natuurgebieden, maar ook bijvoorbeeld in de duinen. In tuinen is hij niet vaak te zien. Kortom: we hebben wel veel blauwtjes, maar als je een beetje voorbereid bent, kom je er vast wel uit.
Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting