Odeurzwam

De exclusieve Odeurzwam gevonden bij Brummen

Nederlandse Mycologische Vereniging
8-OKT-2010 - Bij een exclusief landgoed hoort een exclusieve paddenstoel. Onlangs werd bij Kasteel Engelenburg bij Brummen de bijzonder zeldzame en lekker ruikende Odeurzwam gevonden.

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging op [publicatiedatum]

Bij een exclusief landgoed hoort een exclusieve paddenstoel. Onlangs werd bij Kasteel Engelenburg bij Brummen de bijzonder zeldzame en lekker ruikende Odeurzwam gevonden.

De Odeurzwam (Squamanita odorata) is een zeer zeldzaam paddenstoeltje met een bijzondere levenswijze. De hoedjes zijn prachtig lilagrijs tot violet met afstaande schubjes en de onderste helft van de steel heeft donkerpaars geschubde gordels. Maar, het grote geheim zit in de grond. Hier vinden we namelijk een knolvormig geelachtig sclerotium waaruit de vruchtlichamen zich ontwikkelen. Het heeft een nogal wonderlijk uiterlijk. De paddenstoel dankt hieraan zijn bijnaam "Dikpootje”. De echte Nederlandse naam "Odeurzwam" doet hij ook volledig eer aan. Een heerlijk intens fruitige geur komt je tegemoet als je eraan ruikt.

Odeurzwam (foto: Marjon van der Vegte)

Tweekleurige vaalhoed (foto: Marjon van der Vegte)Zijn levenswijze maakt het voorkomen van deze paddenstoel wel heel speciaal. De Odeurzwam parasiteert namelijk op de Tweekleurige vaalhoed (Hebeloma mesophaeum). Deze laatstgenoemde soort is een algemene paddenstoel in Nederland die voorkomt in bossen, parken, tuinen en wegbermen op zand- en leemgrond. De kans dat je ze als duo samen ziet is echter bijzonder klein. De Odeurzwam is een zeer zeldzame paddenstoel. Maar wie goed zoekt naar en kijkt bij de Tweekleurige vaalhoed heeft een kans hem misschien ooit eens te vinden!


Tekst en foto's: Marjon van der Vegte, Nederlandse Mycologische Vereniging