Corylus avellana. Hazelaar. GNU-licentie

Zeldzaam boktorretje op Hackfort

17-JUN-2012 - Donderdagavond zag keverdeskundige Jan Burgers een bijzonder boktorretje op Hackfort. Het beestje is daar sinds 1979 niet meer gezien, maar nu is hij terug van weggeweest. Dat is een goed teken.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Donderdagavond zag keverdeskundige Jan Burgers een bijzonder boktorretje op Hackfort. Het beestje is daar sinds 1979 niet meer gezien, maar nu is hij terug van weggeweest. Dat is een goed teken.

In de hazelaarhaag vlakbij de brug over de veengoot, ten westen van het Riethuis op Hackfort, zag Jan het kevertje. Hij realiseerde zich dat het om een loof-kortschildboktor oftewel Glaphyra umbellatarum ging. Een hele mond vol voor zo'n kevertje. Maar belangrijk is de vondst wel. Dat het zeldzame insect na meer dan 30 jaar weer is gezien, zegt wat over de natuur op Hackfort.

Hazelaar (foto: H. Zell)

Geen toevalstreffer
Toen de destijds beroemde insectendeskundige Van Aartsen het diertje in 1979 in Vorden tegenkwam, was dat een bijzonder gebeuren. Alleen in Zuid-Limburg zag men de kever toen af en toe. Vorig jaar kwam Jan het boktorretje weer tegen in het buurtschap Delden. Geen toevalstreffer, zo blijkt nu. Volgens Jan komt de kever gewoon op Hackfort voor.

Larven
De larven van de loof-kortschildboktor leven twee jaar onder de schors van verschillende loofhoutsoorten zoals appel, populier, roos en braam.

Bron: Natuurmonumenten
Foto: H. Zell, GNU-licentie