Houtkap geeft gladde slang ruimte in de Kempen
Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]
Staatsbosbeheer heeft begin dit jaar tweehonderd hectare bos in de kempen flink uitgedund. Hierdoor zijn het bos en de bosranden nu aantrekkelijker voor de gladde slang. Het dier wordt met uitsterven bedreigd.
Het bos wordt ruimer en gevarieerder gemaakt. Er komen meer open plekken, waar de gladde slang in de zon kan liggen. Het gebied wordt afwisselender met overgangen van bos en heideveldjes. Ook vogels en hagedissen profiteren hier van. Mensen kunnen schrikken soms van de aanblik van het bos tijdens en net na het dunnen. Gelukkkig herstelt de natuur zich snel.
Gladde Slang
De gladde slang (Coronella austriaca) staat op de lijst met bedreigde diersoorten. Het is een relatief kleine slang van ongeveer zeventig centimeter lang. Hij is lichtbruin of zwart van kleur. Het dier is niet giftig en is schuw.
Gebieden
De gladde slang komt in vier gebieden in Nederland voor: de Peel, de Kempen, in Drenthe en op de Veluwe. In de Kempen kan de gladde slang zich nu moeilijk verplaatsen tussen een aantal natuurgebieden. De dieren kunnen zich hierdoor niet goed voortplanten.
De provincie Noord-Brabant en Stichting Ravon hebben een Soortenbeschermingsplan opgesteld om de gladde slangengebieden met elkaar te verbinden. Het project wordt gefinancierd door de provincie Noord-Brabant; Staatsbosbeheer voert het beheer uit.
Houtkap
De werkzaamheden vonden plaats in het zuidwestelijke deel van de boswachterij De Kempen. Er is 9000 kubieke meter hout geoogst, vooral dennenbomen. Eiken en berken zijn zoveel mogelijk gespaard.
Bron: Staatsbosbeheer
Foto: Arnold van Rijsewijk, RAVON