Hoera, infiltratiegebied Kieftenvlak bestaat 50 jaar

PWN
20-DEC-2024 - Op 20 december 1974 om 10.00 uur is infiltratiegebied Kieftenvlak in de Noord-Hollandse duinen in gebruik genomen. Exact 50 jaar geleden dus! Dit gouden jubileum is een mooie aanleiding om meer te vertellen over dit prachtige gebied net boven Wijk aan Zee.

Eén van de twee grote infiltratiegebieden

Ongeveer de helft van al het drinkwater dat PWN produceert voor de Noord-Hollanders wordt gezuiverd in het duin. Er zijn twee grote gebieden waar water in het duin wordt geïnfiltreerd en na zuivering weer wordt opgepompt: 

  • ICAS (Infiltratiegebied Castricum),
  • IKIEF (Infiltratiegebied Kieftenvlak).

Naast de belangrijke rol in het maken van drinkwater, is IKIEF ook een bijzonder natuurgebied.

Infiltratiegebied Kieftenvlak

Stukje geschiedenis

Sinds het eind van de 19e eeuw werd grondwater uit het duin onttrokken voor gebruik als drinkwater. Voor de Tweede Wereldoorlog bleek dat - door een steeds grotere drinkwatervraag - het zoete grondwater opraakte en verzilting optrad.

Om de zoetwatervoorraad in het duin op peil te houden, is in de jaren 50 van de vorige eeuw het infiltratiegebied ICAS in gebruik genomen. Twintig jaar later werd IKIEF aangelegd om aan een grotere watervraag te kunnen voldoen.

Vandaag

Met de WRK-leidingen brengt PWN voorgezuiverd IJsselmeerwater naar het duin. Het water wordt in de panden (de kanalen) in de bodem geinfiltreerd. Doordat het water door de bodem stroomt, sterven bacterien en virussen, die in het ruwe water aanwezig zijn, af.

Door ongeveer 500 grondwaterputten wordt het water van IKIEF na drie tot vier weken weer opgepompt. Na een kleine nazuivering wordt het vervolgens naar honderdduizenden inwoners van Noord-Holland gebracht.

Toekomst

De open infiltratiegebieden ICAS en IKIEF zuiveren nu zo’n 45 miljoen kubieke meter water per jaar. Omdat de drinkwatervraag de komende jaren verder toeneemt, doet PWN onderzoek naar nieuwe drinkwaterproductiemogelijkheden op verschillende locaties in Noord-Holland. Daarnaast moeten de bestaande infiltratiegebieden ICAS en IKIEF up-to-date worden gehouden. 

Ontwikkelingen die de drinkwatersystemen kunnen beïnvloeden

  • Door zeespiegelstijging kan een deel van het duin verzilten.
  • Door klimaatverandering valt er meer neerslag, waardoor deze gebieden langzaam onderlopen.
  • Door PFAS wordt het opgepompte water een beetje verontreinigd.
  • De putten, pompen en leidingen van ICAS en IKIEF zijn allemaal een keer toe aan vervanging.

Dit jubileum is dus ook een mooi moment om over de volgende 50 jaar na te denken. Eén ding is zeker: het duin heeft grote voordelen voor de productie van schoon drinkwater.

Tekst: PWN
Foto's: PWN