Natuurjournaal 22 december 2024
Nature TodayHet roesje brengt de winter slapend door, net als de dagpauwoog en de kleine vos. Voor de naam roesje zijn verschillende verklaringen, maar waarschijnlijk verwijst hij naar de roestkleurige vlekken op de vleugels. Behalve de kenmerkende kleur heeft het roesje nog meer opvallende kenmerken: er staan twee duidelijke kleine witte stippen op iedere vleugel en de voorvleugels hebben een gegolfde rand. Hij draagt ‘zebrasokjes’ en heeft een kuifje op het borststuk. Roesjes worden nu veel gezien tijdens vleermuistellingen, ze overwinteren namelijk graag op dezelfde plek. Nachtvlinders vormen voor veel vleermuizen hun hoofdmenu, maar tijdens de winter slapen ze vreedzaam naast elkaar.
Platanen komen van nature niet in ons land voor. In Nederland is de plataan vaak als laanboom aangeplant. Meestal is dit de Platanus x hispanica, een kruising tussen de Oosterse plataan en de Westerse plataan. Er werd gedacht dat er niet zoveel insecten van de plataan afhankelijk zijn, omdat de boom niet inheems is. Toch blijkt er zich onder de schors allerlei leven te verschuilen. Vroege Vogels maakte dit leuke filmpje, waarin vrijwilligers laten zien wat er onder de schors van de plataan overwintert.
Nature Today Masterclass Heb je ook zo’n behoefte aan een positief natuurgeluid en concrete acties voor meer natuur? Doe mee aan de online Nature Today Masterclass. Twaalf weken lang wekelijks korte sessies van toonaangevende sprekers zoals Arnold van Vliet en Jelle de Jong. De masterclass geeft je inspiratie, kennis en concrete ideeën. En vooral een flinke dosis hoop en moed om bij te dragen aan een duurzame toekomst. |
Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting