Virus bedreigt Nederlandse kikkers
Stichting RAVONBericht uitgegeven door Stichting RAVON op maandag 28 februari 2011
Wetenschappers van het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van de faculteit Diergeneeskunde hebben voor het eerst in Nederland de Ranavirus infectie bij wilde groene kikkers vastgesteld. In september 2010 doodde het virus in korte tijd meer dan duizend kikkers in een ven bij Bezoekerscentrum Dwingelderveld. Een vrijwilliger van RAVON ontdekte de dode kikkers. Sectie door het DWHC toonde dit potentieel dodelijke virus aan. Het Ranavirus is niet gevaarlijk voor de mens.
Nieuw in Nederland
Marja Kik, patholoog van het Dutch Wildlife Health Centre, het kennisinstituut over de gezondheid van wilde dieren in Nederland: “Ranavirus infecties kunnen voorkomen bij amfibieën, reptielen en vissen en kunnen massale sterfte veroorzaken. Ranavirussen verspreiden zich snel. Daardoor vormen ze een groot risico voor zeldzame en beschermde soorten in de natuur. Omdat er in Nederland niet systematisch naar gezocht is, is het onduidelijk hoe lang Ranavirussen zich al in Nederland bevinden, en waar ze mogelijk nog verder te vinden zijn”.
Symptomen
Er zijn verschillende Ranavirussen in de wereld, waardoor het ziektebeeld niet uniform is: interne bloedingen, extreem vervellen, bulten, of acute sterfte zonder externe symptomen zijn allemaal mogelijk. Sterfte na infectie kan optreden na een week, of soms na dertig dagen afhankelijk van de amfibiesoort en het Ranavirus.
Verspreiding virus voorkomen
Annemarieke Spitzen, onderzoeker bij RAVON: “Dankzij de oplettende houding van een boswachter van Natuurmonumenten en een van onze vrijwilligers, is de aanwezigheid van dit virus in Nederland aan het licht gekomen. Het is onduidelijk hoe het Ranavirus in het ven terechtgekomen is en of het virus ook in andere vennen in het nationaal park aanwezig is”.
Op advies van het Dutch Wildlife Health Centre en RAVON neemt Natuurmonumenten maatregelen om de kans op verspreiding te verkleinen. Het is van belang dat er snel inzicht komt in het voorkomen van deze virussen elders in Nederland en in de gevolgen van dit virus voor inheemse amfibieën.
Melden
Wanneer u in het veld massale of opvallende sterfte van amfibieën ziet, neemt u dan contact op met RAVON of met DWHC.
Meer informatie?
Kijk op www.ravon.nl en op www.dwhc.nl voor meer informatie over Ranavirus, het melden van dode dieren en over hygiënemaatregelen.
Kijk nu live naar amfibieën in een tuinvijver op www.kikkercam.nl!
Tekst: Annemarieke Spitzen (RAVON), Jolianne Rijks (DWHC), Marieke Veldman (UU) en Alje Zandt (Natuurmonumenten)
Foto's: Dick Willems
Dit natuurbericht is ook verschenen als persbericht op 28 februari 2011